Söndag 24 januari 2021

Nordsverige

BILDSPEL: Nostalgin flödar i Härnösands Bilmuseum

Ibland gör slumpen att man hittar nya smultronställen och semesterhelgen i Härnösand blev ett sådant tillfälle. Golfbanan på Vägnön skulle testas och dottern skulle få några timmar av roliga aktiviteter på Technichus. Något mer skulle också hinnas med och jag hade någon vecka tidigare kört förbi bilmuséet i Härnösand.

HÄRNÖSAND · Published okt 14, 2018 at 11:15

Så vi stannade även till där och det svarta majestätiska ångloket Astrid hälsade oss välkomna, med sin personvagn från anno dazumal i släptåg.

Detta innan vi ens hunnit fram till entrén, där en vit P1800 på taket gjorde intrycket än mer välkomnande. Vid utrymmet efter entrén mötte ett antal gamla T-Fordar upp och med härligt skapad gammaldags miljö runt om och med tidstypiskt klädda dockor och rekvisita, så blev starten fulländad.

Museets ägare Calle Lundqvist uppenbarar sig plötsligt vid T-Fordarna och utan att behöva fråga så får vi berättat för oss om historian kring Härnösands Bilmuseum.

– Det var många som tyckte jag var lite tokig när jag började samla på bilar, berättar Calle, men efter bankkrisen 2009 så var det tydligt att bilarna var ett mycket roligare och bättre pensionssparande. Första bilen köpte jag 2007 och det var en T-Ford från 1915 och det blev raskt fler och fler bilar, säger Calle.

– Museet invigdes 2015 och nu finns det omkring 200 bilar i museet och det är Sveriges största bilmuseum, fortsätter han stolt.

I nästa rum står Bonnie och Clyde vid sin gulsvarta Ford och hallen är fylld med amerikanare med glänsande krom och lack. Vi får fortsatt sällskap av Calle och med berättande om en del av fordonen och bakgrunden till att de finns där, så blir besöket ännu mer intressant.

Tydligt blir att Calle inte bara vill visa upp ett antal fordon, utan med hjälp av intresserade kompisar och Blå Porten Antik & Loppis i Älandsbro har de skapat historisk aura kring de gamla fordonen.

Att Härnösands Bilmuseum har något för alla och då inte enbart de inbitna motorentusiasterna förtäljer Calles historia om en ointresserad dam som var med i ett sällskap dit.

– Men när hon i hallen med bruksfordon fick syn på samma biltyp som hennes förste pojkvän hade, så blev hon eld och lågor och kanske var hon den mest entusiastiske i sällskapet när de gick hem, berättar Calle.

Fordonen är uppställda med logik och finess och det blir tydlighet i museet med de olika avdelningarna. En är med nämnda bruksbilar från 50-, 60- och 70-talet, där nostalgin flödar och igenkänningsfaktorn är stor.

Särskilda avdelningar för olika fordonstyper finns och mopeder, öststatsfordon och brandbilar är några av dessa. I historisk inspirerande miljöer och med lite historisk intressanta biltyper här och var, så blir det en intressant vistelse i detta fordonsparadis.

– Grannfastigheten har jag också köpt in, hann Calle berätta innan han var tvungen att avvika.

Så Sveriges största bilmuseum ska bli ännu större och nostalgin ska flöda ännu mer i Härnösand framöver.

Det var många som tyckte jag var lite tokig när jag började samla på bilar, men efter bankkrisen 2009 så var det tydligt att bilarna var ett mycket roligare och bättre pensionssparande.

200

bilar ungefär finns i Sveriges största bilmuseum.

Fler nyheter från Ångermanland

Via advokaten: Nej till topsning

ÖRNSKÖLDSVIK I slutet av fjolåret inlämnade överåklagare Mats Svensson en framställan om kroppsbesiktning i resningsärende. I klarspråk, en topsning av den tidigare...
Nordsverige rekommenderar

Omhäktning i mordmål

SOLLEFTEÅ På måndagen omhäktades den 47-åriga kvinna som är misstänkt för mord på en 71-årig man i en by öster om Ramsele under nyårshelgen. En 51-årig man och en 53-årig man...

Snökaoset i Ådalen

KRAMFORS Kommunerna i Ångermanland hade knappt hunnit återhämta sig efter förra veckans snöoväder innan det var dags igen. SMHI har gått ut med en klass 2-varning och under...

Jägarna i Mitt Norrland hjälper rådjuren

ÅNGERMANLAND En särskild bidragsfond med 100 000 kronor. Det avsätter nu Jägarförbundet Mitt Norrland för stödutfodring av rådjuren. Med den snömängd som kommit i Västernorrland...