Torsdag 13 maj 2021

Nordsverige

BILDSPEL: Nostalgin flödar i Härnösands Bilmuseum

Ibland gör slumpen att man hittar nya smultronställen och semesterhelgen i Härnösand blev ett sådant tillfälle. Golfbanan på Vägnön skulle testas och dottern skulle få några timmar av roliga aktiviteter på Technichus. Något mer skulle också hinnas med och jag hade någon vecka tidigare kört förbi bilmuséet i Härnösand.

HÄRNÖSAND · Published okt 14, 2018 at 11:15

Så vi stannade även till där och det svarta majestätiska ångloket Astrid hälsade oss välkomna, med sin personvagn från anno dazumal i släptåg.

Detta innan vi ens hunnit fram till entrén, där en vit P1800 på taket gjorde intrycket än mer välkomnande. Vid utrymmet efter entrén mötte ett antal gamla T-Fordar upp och med härligt skapad gammaldags miljö runt om och med tidstypiskt klädda dockor och rekvisita, så blev starten fulländad.

Museets ägare Calle Lundqvist uppenbarar sig plötsligt vid T-Fordarna och utan att behöva fråga så får vi berättat för oss om historian kring Härnösands Bilmuseum.

– Det var många som tyckte jag var lite tokig när jag började samla på bilar, berättar Calle, men efter bankkrisen 2009 så var det tydligt att bilarna var ett mycket roligare och bättre pensionssparande. Första bilen köpte jag 2007 och det var en T-Ford från 1915 och det blev raskt fler och fler bilar, säger Calle.

– Museet invigdes 2015 och nu finns det omkring 200 bilar i museet och det är Sveriges största bilmuseum, fortsätter han stolt.

I nästa rum står Bonnie och Clyde vid sin gulsvarta Ford och hallen är fylld med amerikanare med glänsande krom och lack. Vi får fortsatt sällskap av Calle och med berättande om en del av fordonen och bakgrunden till att de finns där, så blir besöket ännu mer intressant.

Tydligt blir att Calle inte bara vill visa upp ett antal fordon, utan med hjälp av intresserade kompisar och Blå Porten Antik & Loppis i Älandsbro har de skapat historisk aura kring de gamla fordonen.

Att Härnösands Bilmuseum har något för alla och då inte enbart de inbitna motorentusiasterna förtäljer Calles historia om en ointresserad dam som var med i ett sällskap dit.

– Men när hon i hallen med bruksfordon fick syn på samma biltyp som hennes förste pojkvän hade, så blev hon eld och lågor och kanske var hon den mest entusiastiske i sällskapet när de gick hem, berättar Calle.

Fordonen är uppställda med logik och finess och det blir tydlighet i museet med de olika avdelningarna. En är med nämnda bruksbilar från 50-, 60- och 70-talet, där nostalgin flödar och igenkänningsfaktorn är stor.

Särskilda avdelningar för olika fordonstyper finns och mopeder, öststatsfordon och brandbilar är några av dessa. I historisk inspirerande miljöer och med lite historisk intressanta biltyper här och var, så blir det en intressant vistelse i detta fordonsparadis.

– Grannfastigheten har jag också köpt in, hann Calle berätta innan han var tvungen att avvika.

Så Sveriges största bilmuseum ska bli ännu större och nostalgin ska flöda ännu mer i Härnösand framöver.

Det var många som tyckte jag var lite tokig när jag började samla på bilar, men efter bankkrisen 2009 så var det tydligt att bilarna var ett mycket roligare och bättre pensionssparande.

200

bilar ungefär finns i Sveriges största bilmuseum.

Fler nyheter från Ångermanland

Vuxenpsyk i Ö-vik läggs ned

ÖRNSKÖLDSVIK Återremissen kunde inte påverka. Nu läggs vuxenpsykiatriska avdelningen i Örnsköldsvik ned. Detta trots ett kraftigt motstånd från oppositionen.

Fortfarande eko av skotten i Ådalen

KRAMFORS Ådalen 31 var en viktig händelse och en tid av mycket motsättningar i samhället. Dramatiken och att militären sköt mot demonstrerande arbetare gav eko runt om i Europa...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftbolagen ger svar

Sollefteå Vindkraftbolagen Wpd och Eolus har i en skrivelse till kommunen besvarat några frågor som uppstått med anledning av att bolagen ansökt om att få bygga högre, men färre,...

Rösträtt en grund för demokrati

SVERIGE En grundtanke med demokrati är att medborgarna ska ha en möjlighet att vara med och tycka till. Därav är den kvinnliga rösträtten en viktig del i en demokrati.

Matcher för unga i länet tidigast i juni

LÄNET Trots regeringens besked i dag om planerade lättningar av restriktionerna från 1 juni, så blir det i Västernorrland aktuellt med tävlingar för barn och unga tidigast efter 4 juni.

100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången

Sverige Beslutet togs förvisso 1919, men det var först 1921 som det praktiskt kunde användas. Därför firar demokratin och kvinnliga rösträtten 100 år i år. Ett beslut som...
Sport