Tekniska problem vid en pulveranlägning där överblivna mejeriprodukter torkas har lett till ökade kostnader utöver prognosen. Dessutom har intäkterna påverkats.
Anläggningen är nu stängd, men de produkter som tidigare torkades där behöver fortfarande hanteras men ger inte längre några intäkter.
Dessutom har äldre maskiner för förpackning av varor krånglat och bidragit till att fler arbetsskift behövt sättas in för att kunna säkertställa leveranser. Maskinernas reparationskostander har också varit utöver förväntan.
Ersättningen för mjölk sänktes tidigare i år med tio öre per kilo och den sänkning som trädde i kraft den första juli är alltså utöver detta.
Peter Edholm som är KRAV-bonde i Nordingrå hoppas att sänkningen ska bli kortvarig och återställas till hösten.
– Det är bättre att sänkningen beror på interna problem än om det hade varit världsmarknadspriset eller efterfrågan på varorna i butiken, säger han.
Samtidigt finns det inga sänkningar som är bra. 20 öre mindre per kilo mjölk är en minskning på ungefär sju till åtta procent.
– Det är viktigt att ha lönsamhet i näringen för att yngre också ska vilja bli bönder, säger Peter.
Peter tycker att ersättningen har hållit en relativt stark position och god utveckling de senaste två åren, vilket innebär att de sänkningar som görs nu ändå kommer från ett starkare utgångsläge.
Samtidigt har det varit en tuff vinter med höga priser på grovfoder som konsekvens av sommarens torka och värmebölja.
Även i år är det torka i Höga Kusten-området.
– Om andraskörden blir dålig så lär det ju i alla fall vara lättare än sist att få tag på annat foder, och det lär vara mer vid normalpris än i vinter, säger Peter.
Norrmejerier meddelar att de jobbar hårt för att åtgärda problemen och hoppas att de ska kunna återställa ersättningen till nivån den var på tidigare.
– En sänkning är mycket beklaglig, vårt mål är att främja mjölkproduktion och göra gott för Norrland och det här påverkar böndernas intäkter negativt, säger Norrmejeriers VD Anders Fredriksson.
Problemen i produktionen kommer inte påverka priset som konsumenter betalar för mjölken.