Måndag 12 april 2021

Nordsverige

"I bästa fall kanske vi kan se en ljusning framåt höstkanten, men då krävs det en portion tur också", säger smittskyddsläkare Hans Boman om coronasmittan i länet. Foto: Lena Landar Region Västernorrland

Muterat virus är allt vanligare

Tendensen visar på minskad smittspridning de senaste veckorna. Samtidigt ökar fallen med muterat virus och ett skollov är i antågande.
– Skollovsveckorna innebär alltid en risk för smittspridning samtidigt som vi har en ganska hög nivå. Förra veckan hade vi 400 smittade, säger Hans Boman, smittskyddsläkare vid Region Västernorrland.

LÄNET · Published feb 25, 2021 at 06:15

Nivån för smittspridning är fortfarande ganska hög, även om tendensen alltså visar på en minskning.

Samtidigt sker spridningen av nya virusvarianter, mutationer, av Covid-19. Mutationer kommer från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien där främst den förstnämnda börjat få fäste i Sverige.

Kan man känna sig trygg med vaccinet även för mutationerna?

– Ja, det anser jag. De data jag fått hittills, det tyder på det. Det finns lite frågetecken kring den sydafrikanska varianten, men mot den brittiska verkar det skydda. Det är ett bekymmer att den mutationen har en ökad smittsamhet. Den har brett ut sig rejält i vissa regioner i Sverige, konstaterar Hans Boman.

I dag finns det tre tillgängliga vaccin, som alla ger ett bra skydd. Dock är det ett av dessa vaccin som inte ska ges till människor över 65 för att ge fullt skydd.

– Det levereras vaccin varje vecka, men det har blivit förseningar och man har justerat ner nivåerna på leverenserna. Det går inte riktigt i den takt vi trott utan det går lite långsammare.

När man är vaccinerad, kan man sprida smitta då?

– Teoretiskt kan man smitta om man har dålig handhygien.

Vaccineringar i stor skala förväntas kunna dra igång kring april eller maj. Då ska det finnas så stora volymer vaccin att massvaccinering ska kunna dra igång.

När kan vi förhoppningsvis se ett slut på pandemin?

– I bästa fall framåt höstkanten, men då får vi ha lite tur också.

En viktig del är då också att inte smittspridningen tar fart igen på grund av att folk börjar resa runt under exempelvis sportlovet.

Fler nyheter från Ångermanland
Nordsverige rekommenderar

Överlevde trots ambulansbrist

GULSELE Tomas Enderlein, 74, i Gulsele, ett par mil från Junsele, såg döden i vitögat den 18 februari i år när han plötsligt drabbades av något som visade sig vara...