Söndag 20 oktober 2019

Nordsverige

Med smak av sommar och ogräs

Det växer så det knakar i trädgården, syrenerna doftar och alla blomster fyller ängarna. Passa på att skörda direkt från naturens skafferi, för rabarber, maskrosor, kirskål och nässlor blir till goda delikatesser.

Länet · Published jul 5, 2019 at 15:15

Grönskan väller fram över landskapet som nu skiftar i 50 nyanser av grönt.

För ett otränat öga ser allt bara grönt ut, men det många kanske inte tänker på är att det finns många smakfulla ingredienser i trädgården eller på ängarna som kanske alldeles i onödan hamnar i komposten.

De fina kockarna kallar dem för vilda örter och ogräset är en fantastisk outnyttjad resurs. Så varför inte bjuda gästerna på något nyttigt som de aldrig smakat på tidigare?

Kirskål ogillas i trädgården, men på 1700-talet odlade den och användes som spenat. Det går ju att plocka kirskål helt gratis och råkar man ha den så kan man lika gärna göra något nyttigt av eländet.

Fräs kirskål tillsammans med vitlök och blanda med nykokt pasta. Strö över västerbottensost och klipp gräslök över. Den går bra att plocka och frysa in som spenat. Eller varför inte göra en väldigt god pesto.

Ogräspesto

5 dl kirskål och nässlor, ett knippe gräslök, en färsk vitlök med blad eller 1-2 klyftor, några kvistar oregano eller kungsmynta, 1 dl solrosfrö, 0,5 dl sötmandel, 1 dl västerbottensost, 2 msk chilisås, 1 dl vatten, 3 msk rapsolja, 1 msk pressad citron, 0,5 tsk salt, 1 krm svartpeppar, blanda och mixa alla ingredienser.

De solgula maskrosorna är både älskade och hatade och är förmodligen det vanligaste ogräs vi har och går att hitta i de flesta gräsmattorna. Men den är inte bara ett ogräs utan har även goda egenskaper. Den är c-vitaminrik, urindrivande och används i kosttillskott. Du kan testa att göra te eller marmelad eller prova att hacka späda blad i en sallad.

Maskrosmarmelad

5 dl blomblad, 5 dl vatten, 3 dl syltsocker, 1 citron, 1 vaniljstång. Skölj blommorna och plocka loss blombladen. Skala citronen och skär den i bitar. Koka upp vatten och häll över. Låt dra i 20 minuter. Sila bort citron och blommor. Blanda med syltsocker och urkärnad vaniljstång, sjud i 15 minuter. Låt svalna, häll upp på burk som förvaras svalt.

På 1600-talet odlade man rabarber som medicinalväxt, men när socker blev vanligt så började man äta rabarber och idag finns den i de flesta trädgårdar. Oftast används den till paj, kräm eller saft, men testa gärna att göra en god chutney.

Rabarberchutney

500g rabarber, 2 röda lökar, 1,5 msk ättika, 0,75 dl vatten, kokas i 10 minuter. Blanda i 5 dl socker, 1 msk ingefära, 1,5 msk curry, 2 tsk salt, 1 hackad spansk peppar, 6 hackade torkade aprikoser. Rör samman och koka på svag värme i 30 minuter.

På 1700-talet odlade man faktiskt den och använde som spenat.

Sjöstedt talade skamlig politik

ÖRNSKÖLDSVIK Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt ömmade starkt för kurderna när han talade inför ett hundratal personer på Ungdomshemmet i Örnsköldsvik. Det innebär knökfullt...