Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Mästerkock med smak för lokalt

Emilia Nilsson, 21 år, Silsjönäs, Backe, gjorde minst sagt succé i TV4:s Sveriges mästerkock den gånga vintern. Flera tusen i hela landet ville vara med i den populära tv-serien. En egenpangad och väl tillagad tjäder blev biljetten in i programmet.

SILSJÖNÄS · Published jun 2, 2019 at 06:15

Till uttagningen i Gävle kom ett 40-tal och Emilia Nilsson imponerade så stort på juryn med smörstekt tjäder med sherrysås, ugnsbakade rotfrukter och gula kantareller att hon gick vidare som en av 12 till finalen i Stockholm.

Där klarade hon sig vidare vecka efter vecka med matlagning och charm och blev trea när allt var över.

Tjädern hade hon skjutit själv och när hon i den tv-sända programserien senare lagade älgfilé frågade Leif Mannerström var hon fått tag på en sådan godbit.

– Den har jag pangat själv, blev det tydliga svaret från Emilia Nilsson.

Det var ett svar som gick hem både i tv-studion och ute hos svenska folket. Just ordvalet pangat själv väckte berättigad positiv uppmärksamhet i hela landet.

Dessutom var det sant. Hon är bland mycket annat också intresserad av både jakt och fiske.

Emilia Nilsson är ingen vanlig 21-åring. Redan hennes svar när Nordsverige ringer upp visar att hon skiljer sig från mängden genom sin entusiasm och glädje.

Hon bor så vackert att det nästan gör ont att se det på en udde i Fjällsjöälven som just här ser ut som en sjö och inte som en älv. Här bor dessutom både far och mor samt far- och morföräldrarna. Alla har var sitt hus och alla är utpräglade entreprenörer.

Pappa och mamma driver ett företag med 25 anställda för röjning i skog. Dessutom sker en betydande uppfödning av grisar och nötdjur på gården.

Tillsamman rör det sig om ett 30-tal anställda. Mamman håller i bokföring och ekonomi och där kommer Emilia mer och mer in i bilden. Hon är ekonomiassistent i företagen på deltid.

– Som kock är jag självlärd, säger hon med ett leende. Jag gick tre år på ekonomilinjen på gymnasiet i Strömsund. Det är mamma och farmor som inspirerat mig när det gäller matlagning.

Emilia Nilsson älskar sina djur på gården. Grisarna brukar innan hösten bli så tama att det följer med henne som hundar för att bada i Fjällsjöälven.

Även om det rör sig om 30-40 stycken har hon namn på många. Och i Silsjönäs slaktas inte grisarna när de är 60-70 kilo tunga.

– Det är industrigrisar som slaktas i den vikten, säger Emilia Nilsson och skrattar gott innan hon fortsätter och bekriver verksamheten.

– Våra grisar är minst dubbelt så stora och tunga innan de går till slakt i Görvik. Därefter tar vi tillbaka kropparna hit till gården och styckar och säljer. Vi säljer direkt till kunderna utan mellanhänder i lådor om halva eller kvartskroppar. På samma sätt gör vi med nötkreaturen.

Grisarna och nötkreaturen i Siljansnäs är frigående på stora ytor ända till älven och fläsket och köttet håller givetvis högsta tänkbara kvalitet.

– Vi har alltid fler som vill köpa än vad vi kan producera, säger Emilia som kommentar till den funderingen.

Emilia är själv i hög grad engagerad i styckningen och säger att det var stressigt på gården när hon var borta under inspelningstiden i teve. I synnerhet eftersom hon blev kvar vecka efter vecka.

Emilia Nilsson håller nu på med en kokbok som tar mycket tid i anspråk. Dessutom blir hon anlitad på mässor och utställningar av olika slag. Strax före Nordsveriges besök var hon till exempel på ett företagsevent i Åre där hon lagade en femrättersmiddag och berättade för besökarna.

Hon satsar väldigt hårt på råvaror från orten som älg, skogsfågel, ädelfisk, kräftor, gårdens kött och fläsk samt hjortron, hallon och svamp. Hennes kokbok kommer också i stor utsträckning att innehålla rätter med traktens råvaror som utgångspunkt.

Den har jag pangat själv!

Jour som kan göra nytta

SOLLEFTEÅ Kvinnojouren i Sollefteå behövs. Och i höst arrangerar man två föreläsningar för att informera om mäns våld mot kvinnor.