Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

Mångfald och kultur i centrum

Psykisk ohälsa, klimathot och en lågkonjunktur som börjat svepa över landet. Då är det viktigt att uppskatta guldkornen i tillvaron. Och känna att man själv kan bidra till en bättre värld. Kanske bara genom att testa något nytt och dela sina framtidsdrömmar med andra.

KRAMFORS · Published jan 11, 2020 at 12:15

Snön yrde betänkligt när jag begav mig till Skuleskogen för att premiärtesta snöskovandring i sällskap med amatörer och proffs under ledning av Anna Carlemalm. Att vandra fram i tystnaden bland snötyngda granar i gammelskogen, som åldras med värdighet, ger en härlig frihetskänsla. Många pauser och en kunnig guide som förklarar den biologiska mångfaldens värden är ett vinnande koncept.

En bra ungdomsverksamhet är förutsättningen för att travet ska överleva på sikt. På Dannero är det ponnytravklubben som främjar återväxten till travsporten. Hela familjen blir involverad när de unga kuskarna förkovrar sig på sin resa mot toppen.

Riksfinalen för Ung kultur möts ägde rum i soliga Karlstad under min semester. Jag var där och hälsade på släkten och passade på att träffa glada kulturutövare från Västernorrland. Vi tog ett snack med Värmlandsskalden Nils Ferlin på gågatan.

Ju fler kockar desto intressantare soppa. Urkultfestivalen i Näsåker är är en kryddstark multiblandning av uttryck där respekten för miljön och människors situation sätter fart på smaklökarna. Folk köper till och med hus i byn för att ha någonstans att bo när skogsfesten arrangeras.

Från 70-talsmurrigt till vilsamt vitt med generösa ytor för fest eller familjemys. Jenny Fahlén och Rolf Jonsson i Kramfors totalrenoverade drömhuset på några futtiga månader. Intrycket är en sofistikerad känsla av vardagslyx.

Först blev han Årets nötköttsföretagare i Västernorrland och sedan tvåbarnspappa. Två högvinster och mycket roligt på kort tid tyckte Markus Jonsson, Bussjö, som byggt upp verksamheten efterhand och för släktens stolta jordbruksarv vidare.

Foto: SUSANNHE MELIN

Solen lyste som sig bör när Karlstad var värd för UKM Riksfinal 2019. Totalt deltog 319 ungdomar på olika sätt under fyra intensiva dagar, eller hela dygn, för så mycket sömn blev det inte. Däremot massor av nya bekantskaper med likasinnade och erfarenheter.

Foto: SUSANNHE MELIN

Festplatsens uråldriga mark vibrerar av kärlek. Renato Olivares och Lina Karjel tog barnen Vilda-Li och Leona med sig på Urkulttåget från Stockholm till Näsåker. Ett lyckligt premiärbesök som de är övertygade om ska upprepas redan nästa år.

Foto: SUSANNHE MELIN

Snöskovandring i Skuleskogen har blivit ett trendigt äventyr. Syskonen Anders och Eva Byström gillar att röra på sig. Vovven Millan hänger såklart med, antingen tassar själv eller sitter i ryggsäcken.

Foto: SUSANNHE MELIN

Markus Jonsson i Bussjö är Årets nötköttsföretagare i Västernorrland. Gör aldrig något förhastat utan tänker på att djuren och skogen ska betala tillbaka på ett vettigt sätt.

Foto: SUSANNHE MELIN

Jenny Fahlén och Rolf Jonsson har på rekordkort tid skapat ett personligt hem med modern twist i huset från 70-talet. Vägg i vägg ligger ligger Rolfs skyltverkstad som uppgraderats efter flytten när svängrummet blev större.

Foto: SUSANNHE MELIN

Hovarna dundrar i marken och hästmanen fladdrar i vinden när ponnytravklubben tar Dannero travbana i besittning en av dessa efterlängtade träningskvällar. Klubben har funnits sedan 1993 och vill gärna ha ännu fler medlemmar. Härlig gemenskap utlovas.

Spjut hittade på sjöbotten på badplats

KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

Nya vårdutbildningar på folkhögskolor

Hola Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör och behandlingsassistent. Det är några av de utbildningar som nu startart på Hola folkhögskola. Örnsköldsviks folkhögskola kommer att...

Åter tillåtet att elda i Västernorrland

LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport