Söndag 9 augusti 2020

Nordsverige

Ett tusental har redan självtestat sig för covid-19, visar statistiken från Region Västernorrland Foto: LENNART LUNDBERG

Många väljer att självtesta sig

Sjävtestningen har lockat många. Hela tusen personer har testat sig med hjälp av det nya systemet för självtest.

ÅNGERMANLAND · Published jul 15, 2020 at 15:19

Sedan den andra juli har det varit möjligt att beställa självtest via 1177 Vårdguiden, för att ta ett prov på om man har covid-19. Strax över 1000 västernorrlänningar gjorde det under dagarna till och med den 10 juli och av dessa har 110 konstaterats positiva.

– Det mesta har gått smidigt, men vi får rapporter från apoteken som är utlämningsställen att man har varit tvungna att avvisa några som försökt hämta ut provtagningsmaterialet själv. Du måste ha ett ombud som är symtomfri, säger Eva Billberg, projektledare för egenprovtagning i Region Västernorrland.

För att kunna hämta ut provtagningsmaterialet på ditt valda utlämningsställe krävs att man har utsett ett ombud. Det är viktigt att man håller dig isolerad om man har symtom som kan bero på covid-19.

För att kunna testa sig måste man först logga in på 1177.se för att beställa provtagningsmaterial och välja utlämningsställe.

– Det har hänt att personer kommit till ett utlämningsställe utan att ha gjort beställningen, och sagt att man vill ”hämta ut” provtagningskittet. Då har man tyvärr missat viktig information om hur det ska gå till, säger Lotta Haleen, Apoteket AB.

Beskrivning av hur man tar provet finns med i provtagningsmaterialet. Den som vill ta ett prov kan också förbereda sig genom att titta på filmen som publicerats på 1177.se. På webbplatsen finns också mer information om egenprovtagning och vad som gäller.

Den som har symtom men inte har möjlighet att göra ett självtest, om man inte har ett ombud eller har för långt till ett utlämningsställe, kan fortfarande vända sig till sin hälso- eller vårdcentral för att ta ett prov.

För att få ett provsvar för att se om man är smittad måste man logga in i 1177.se
Man ska få svar via din journal i 1177 Vårdguidens e-tjänster efter cirka två dygn. Man oggar in via 1177.se och ska med andra ord inte ringa till 1177 sjukvårdsrådgivningen.

– Många läser nog ”1177” och kopplar det till telefonnumret för sjukvårdsrådgivning, säger Gunilla Öst, enhetschef för 1177 i Västernorrland.

Sjukvårdsrådgivningen har fått många samtal om detta de senaste par veckorna, och de kan inte svara.

– Rådgivningssköterskorna kan inte läsa din journal. Du måste själv logga in via webbplatsen för att komma åt den, säger Gunilla Öst.

Hittills har man hittat 1632 bekräftade fall i Västernorrland. Totalt antal som vårdas på sjukhus är nere i 15 varav en vårdas på IVA. Antal avlidna är 122 personer.

Trygghetsboende närmare en lösning

Nordingrå Görel Thurdin skulle vid 78 års ålder kunna ta det väldigt lugnt tillsammans med maken Ernst i idylliska Bönhamn efter en mycket framgångsrik karriär inom det...