Personer som avled i covid-19 blev i mindre utsträckning läkarundersökta under den sista tiden innan de avled. Det visar statistik från Svenska palliativregistret rörande månaderna mars till mitten av december 2020.
I snitt var det bara hälften av de på äldreboenden som gick bort i sviterna av covid-19 som läkarundersöktes under den sista månaden i livet.
Mest sticker siffrorna ut i Västernorrland, här är siffran allra lägst. Bara 27 procent av de som dog i covid-19 på äldreboende träffade en läkare månaden innan dödsfallet.
I ytterligare tre svenska län fick inte mer än var tredje äldre en läkarundersökning.
Statistiken bygger på en enkätfråga om hur lång tid innan dödsfallet läkaren undersökte patienten på plats senast och avser dödsfall som vården ansett varit väntade. Därmed borde en läkare varit där och undersökt patienten vid något tillfälle innan.
Sedan tidigare har Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, riktar mycket stark kritik mot Region Västernorrland för bland annat avsaknaden av individuell bedömning av läkare för covid-drabbade.
– Det är allvarliga brister som framkommer i tillsynen. Regionerna är de som har helhetsansvaret enligt hälso- och sjukvårdslagen. Även om vi har förståelse för den prövning vården genomgår under en pandemi, så ser vi att lägstanivån i regionernas övergripande sätt att ta sitt medicinska ansvar är för låg, sa Sofia Wallström, generaldirektör för IVO vid den digitala presskonferens då.
– Alla som behöver ska få en god vård och omsorg. Även i kristider. Vår granskning visar att det är alldeles för många människor på landets äldreboenden som inte fått en individuell läkarbedömning. Vi ser också att ställningstaganden om och genomförande av vård i livets slutskede inte skett i enlighet med gällande regelverk för äldre som bor på särskilt boende, underströk Sofia Wallström.
Landets regioner ska senast 15 januari redovisa vad de gjort och planerar att göra för att förbättra situationen utifrån IVO-kritiken.
Kritik som nu förstärks med statistiken från Svenska palliativregistret.