Söndag 24 januari 2021

Nordsverige

Allt för få av de som avled i sviterna av covid-19 läkarundersöktes under sista månaden i livet. Det framgår av statistiken från Svenska palliativregistret där Västernorrlands län utmärker sig som sämst i klassen. Foto: PRESSBILD

Länet sämst i landet på läkarundersökning av covid-avlidna på äldreboenden

Bara var fjärde äldre som dött av covid-19 på ett äldreboende i Västernorrlands län har träffat en läkare sista månaden. Det visar statistik från Svenska palliativregistret.

LÄNET · Published jan 1, 2021 at 16:40

Personer som avled i covid-19 blev i mindre utsträckning läkarundersökta under den sista tiden innan de avled. Det visar statistik från Svenska palliativregistret rörande månaderna mars till mitten av december 2020.

I snitt var det bara hälften av de på äldreboenden som gick bort i sviterna av covid-19 som läkarundersöktes under den sista månaden i livet.

Mest sticker siffrorna ut i Västernorrland, här är siffran allra lägst. Bara 27 procent av de som dog i covid-19 på äldreboende träffade en läkare månaden innan dödsfallet.

I ytterligare tre svenska län fick inte mer än var tredje äldre en läkarundersökning.

Statistiken bygger på en enkätfråga om hur lång tid innan dödsfallet läkaren undersökte patienten på plats senast och avser dödsfall som vården ansett varit väntade. Därmed borde en läkare varit där och undersökt patienten vid något tillfälle innan.

Sedan tidigare har Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, riktar mycket stark kritik mot Region Västernorrland för bland annat avsaknaden av individuell bedömning av läkare för covid-drabbade.

– Det är allvarliga brister som framkommer i tillsynen. Regionerna är de som har helhetsansvaret enligt hälso- och sjukvårdslagen. Även om vi har förståelse för den prövning vården genomgår under en pandemi, så ser vi att lägstanivån i regionernas övergripande sätt att ta sitt medicinska ansvar är för låg, sa Sofia Wallström, generaldirektör för IVO vid den digitala presskonferens då.

– Alla som behöver ska få en god vård och omsorg. Även i kristider. Vår granskning visar att det är alldeles för många människor på landets äldreboenden som inte fått en individuell läkarbedömning. Vi ser också att ställningstaganden om och genomförande av vård i livets slutskede inte skett i enlighet med gällande regelverk för äldre som bor på särskilt boende, underströk Sofia Wallström.

Landets regioner ska senast 15 januari redovisa vad de gjort och planerar att göra för att förbättra situationen utifrån IVO-kritiken.

Kritik som nu förstärks med statistiken från Svenska palliativregistret.

Fler nyheter från Ångermanland

Via advokaten: Nej till topsning

ÖRNSKÖLDSVIK I slutet av fjolåret inlämnade överåklagare Mats Svensson en framställan om kroppsbesiktning i resningsärende. I klarspråk, en topsning av den tidigare...
Nordsverige rekommenderar

Omhäktning i mordmål

SOLLEFTEÅ På måndagen omhäktades den 47-åriga kvinna som är misstänkt för mord på en 71-årig man i en by öster om Ramsele under nyårshelgen. En 51-årig man och en 53-årig man...

Snökaoset i Ådalen

KRAMFORS Kommunerna i Ångermanland hade knappt hunnit återhämta sig efter förra veckans snöoväder innan det var dags igen. SMHI har gått ut med en klass 2-varning och under...

Jägarna i Mitt Norrland hjälper rådjuren

ÅNGERMANLAND En särskild bidragsfond med 100 000 kronor. Det avsätter nu Jägarförbundet Mitt Norrland för stödutfodring av rådjuren. Med den snömängd som kommit i Västernorrland...