Torsdag 29 juli 2021

Nordsverige

Foto: ARKIV

”Krislådan” om krisen kommer

Många känner nog inte till att man som medborgare vid en krissituation skall klara de första 72 timmarna på egen hand, när det gäller behovet av vatten, värme och mat, utan hjälp av myndigheterna. Här kommer några tips om vad som kan vara bra att ha hemma vid en krissituation.

SVERIGE · Published jul 4, 2021 at 14:15

En ”krislåda” bör innehålla saker som gör att du klarar dig om vattenförsörjning, el, telekommunikation, fjärrvärme och andra vitala samhällsfunktioner slås ut vid en krissituation. De första 72 timmarna har myndigheterna som främsta uppgift att se till att skola, äldrevård och sjukhus fungerar.

Krislådan kan bestå av mat, exempelvis potatismos, ris och Varma Koppen, en solcellsradio och en fotogenlampa om elen skulle slås ut. En pannlampa kan vara bra att ha för att ha händerna fria och för behovet av vätska en petflaska fylld med vatten som man lägger i frysen och som kan tas fram vid behov.

En modern fotogenvärmare kan fungera som en värmepod som värmer upp luften i ett rum. Slutar värmesystemet att fungera bör man evakuera till ett rum i huset eller lägenheten där luften är varm, exempelvis med hjälp av en värmepod. Har fotogenvärmaren en värmeplatta kan den även användas för att laga mat.

Fler saker som kan vara bra att ha hemma är en powerbank, en vev- eller batteriradio med extra batterier, en bilradio och en lista med viktiga telefonnummer till exempelvis familjemedlemmar, räddningstjänst och sjukvård.

Vid en krissituation är det viktigt att kunna ta emot information och vara uppdaterad om läget. VMA, står för viktigt meddelande till allmänheten, och är ett varningssystem som bland annat används vid allvarliga händelser och större störningar i viktiga samhällsfunktioner. Ett VMA kan man få på ett flertal sätt, bland annat genom Hesa Fredrik som är en utomhusvarning, radio och tv, Krisinformation.se, genom Sveriges radios app SR Play eller via att ringa 113 13. I vissa fall kan även meddelanden skickas till din mobil.

Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Villa i lågor i Kramfors

KRAMFORS En villa på Alaskavägen i Kramfors fattade eld på lördagskvällen. Det handlar, enligt inre befäl på Räddningstjänsten i länet om en fullt utvecklad brand.
Nordsverige rekommenderar

Hovrätten fastställde livstidsdom för mordet

SOLLEFTEÅ Den 47-årig kvinna från en by i västra Sollefteå, som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord, får nu sin dom fastställd av hovrätten.

Fängelset totalrenoveras

HÄRNÖSAND Det är nu klart att det blir byggföretaget PEAB som får uppdraget att bygga om och renovera den tidigare riksanstalten i Härnösand.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport