Torsdag 25 februari 2021

Nordsverige

Kramfors klar med vaccinering på äldreboenden

Nu är Kramfors klar med vaccineringen av alla äldre inom äldrevården, det gäller båda sprutorna. Sedan tar det någon vecka innan vaccinet verkar. De andra kommunerna i länet är på god väg och nu planeras inför fas fyra.

KRAMFORS · Published feb 12, 2021 at 16:15

Kramfors var en av de kommuner som drabbades värst när coronan kom till landet. Ett äldreboende drabbades och många blev sjuka och flera avled. Men nu är de boende inom äldreboendena i Kramfors på väg att bli skyddade av vaccinet.  

Den 12 februari har alla på kommunens särskilda boenden i Kramfors vaccinerats med den andra dosen vaccin.

Det gäller de som tackat ja. Att ta vaccin är ju frivilligt och det gäller även de som bor på äldreboenden. Dessutom finns det vissa som har bedömts inte kunnat få vaccinet av medicinska skäl.

Kramfors är långt ifrån enda kommunen i Västernorrland som nått denna milstolpe, alla kommuner har antingen redan hunnit med dos två på sina äldreboenden eller är på god väg. 

En av de som jobbat med vaccinfrågan är rikdagsledamoten Kristina Nilsson (S) från Örnsköldsvik som är sjuksköterska i botten och vice ordförande i riksdagens socialutskott.

– Jag är mycket imponerad och glad över det arbete som gjorts och som görs av både kommunernas och regionens personal i Västernorrland. Vi är i en exceptionell situation, och insatserna från medarbetarna har också varit exceptionellt goda, vilket får en direkt och mycket positiv effekt för länets invånare, säger Kristina Nilsson (S).

Kommunstyrelsens ordförande i Kramfors Malin Svanholm (S) är nöjd med att regeringen agerat genom att säkra upp doser och att de distribueras enligt folkhälsomyndighetens prioritering.

– Men jag är frustrerad över de snabba förändringarna som sker kring vaccinleveranserna men vi lagar efter läge och fokuserar på de med störst behov först, säger Malin Svanholm (S). 

Att Kristina Nilsson nu uppmärksammar hennes grannkommun Kramfors betyder inte att länets andra kommuner inte, enligt henne, har gjort ett gott jobb

– Jag ser med stolthet att alla kommuner i vårt län lever upp till högt ställda förväntningar kring vaccinationer på både boenden och hemma hos brukare för de i Fas 1-grupperna. Västernorrland ska sträcka på sig, säger Kristina Nilsson (S).

Tack vare att vaccineringen kunnat genomföras för alla äldre på kommunens boenden har ett stort steg tagits mot att man i framtiden ska kunna möta sina nära och kära igen. Men där är vi inte ännu.

– Det är fortfarande mycket olämpligt att besöka våra äldreboenden så vi får återkomma längre fram och fira denna milstolpe när alla har vaccinerats och vi kan mötas tryggt igen, säger Malin Svanholm (S) kommunstyrelsens ordförande Kramfors kommun.

Fram emot april och maj räknar Region Västernorrland med att vara igång med vaccinationerna av den stora mängden invånare som ingår i fas 4. För att täcka behovet av vaccinatörer söker nu regionen fler sjuksköterskor som vill hjälpa till.

12 400 vaccindoser hade till och med fredag vecka fem getts i Västernorrland. Och vaccinationerna löper på i den takt som man får nytt vaccin. Vi

Fas fyra av vaccinationen, där den stora mängden invånare ingår, inleds framåt april/maj. Förutsatt att regionen har tillgång till det vaccin som behövs kommer vaccinationstakten då att vara hög och behovet stort av extra händer för att utföra vaccineringarna.

– Vi har timanställt vaccinatörer och har god täckning för de vaccinationer vi utför just nu. Vi behöver dock ställa för att klara av den stora mängden vaccineringar som ska ske senare i vår och då behöver vi bli fler, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

Nu hoppas hon att de som är sjuksköterska eller specialistutbildad sjuksköterska och som vill bidra med din kompetens under en begränsad tid och som vill göra skillnad är gärna får höra av sig.

Fler nyheter från Ångermanland

Två gripna för Nätrabränderna

NÄTRA I morse brann det för nionde gången i Nätra. Men nu kanske det är slut med bränderna, Två män har nämligen gripits misstänka för bränderna i Nätraområdet. – Jag kan...

Många saknar mål för lokalt livsmedel

Kramfors En majoritet av kommunerna i Norrland har en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat. Men mindre än var femte kommun har satt upp konkreta mål för hur mycket...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftmotståndare i motvind

SOLLEFTEÅ Arbetsgruppen Rädda Vaberget, som är emot vindkraftprojektet på Vaberget norr om Långsele, känner motvind. Det framgår i en skrivelse till kommunfullmäktige av gruppens...

Bankkontor stängs i Ångermanland

LÄNET Handelsbanken stänger kontor i Bredbyn och Husum under våren. Beslutet är en del i den organisationsförändring som Handelsbankens högsta ledning initierat. Vilka fler...

Mäklare ska sälja campingen

SOLLEFTEÅ Kommunen bjuder nu ut Sollefteå camping till försäljning via en fastighetsmäklare. Det 7,1 hektar stora området har redan en del intressenter. – Vi är fortfarande...

Tveksamt om alla hinner vaccineras före midsommar

LÄNET Det är tveksamt om alla hinner vaccineras mot covid-19 före midsommar. I så fall får det inte bli några ytterligare förseningar av vaccinleveranser. Samtidigt är vissa...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport