Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Vaccinsamordnare Karin Sellgren. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND

Kraftigt ökad smittspridning i Västernorrland

Allt fler blir sjuka av corona i Västernorrland. Smittspridningen ökar kraftigt. Dessutom blir allt fler inlagda på sjukhus för covid-19. Elva fler än i fredags.

LÄNET · Published apr 12, 2021 at 19:52

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka kraftigt i Västernorrland. Enligt preliminära siffror upptäcktes över 1400 nya fall förra veckan, vilket är en den högsta veckosiffran hittills under pandemin.

– Läget kring den ökade smittspridningen är allvarligt. Många invånare riskerar att bli svårt sjuka i covid-19. Nu måste vi verkligen tillsammans hjälpas åt för att minska smittspridningen i vårt län genom att fortsätta följa gällande rekommendationer, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

I dag, måndag infördes också regionala rekommendationer om att munskydd bör användas i offentliga inomhusmiljöer .

I vård- och omsorgsmiljö gäller särskilda rekommendationer kring munskydd. För munskyddsanvändning på arbetsplatser och inom skolan hänvisas till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I dagsläget finns inte någon generell rekommendation från Folkhälsomyndigheten om munskydd på skolor och arbetsplatser. Skolhuvudmän och arbetsgivare bör, enligt Hans Boman, göra egna bedömningar för att se om munskydd kan vara aktuellt i vissa situationer.

De regionala rekommendationerna ska, enligt Boman, ses som en förstärkning av de nationera råden och gäller från 12 april och fram till 9 maj, men de kan komma att förlängas. Ungefär hälften av landets regioner har just nu regionala rekommendationer.

Men allt är inte negativt. Förra veckan slogs ett vaccinrekord mot covid-19 i Region Västernorrland. Totalt gavs över 10 000 vaccindoser under fyra vardagar. Fler än var femte invånare har nu fått sin första vaccinspruta.

– Vi har nu totalt passerat 60 000 vaccindoser och drygt 20 procent av länets befolkning har fått sin första spruta. Tio procent av invånarna har fått båda sprutorna och är fullt vaccinerade, säger vaccinationssamordnare Karin Sellgren.

Det är tillgången på vaccin som helt och hållet styr takten på vaccineringen. Från och med förra veckan hade regionen fått bekräftat att större volymer skulle levereras. Det var också därför det beslutades att öppna för ett nytt åldersintervall på tio år.

– Vi nådde syftet med beslutet och under några dagar bokades snabbt 1000-tals lediga vaccinationstider. Det var många som tog chansen och bokade sin vaccinationstid via webbsidan 1177.se, säger Karin Sellgren.

En effekt som befarades var att de yngre i åldersgruppen skulle tränga ut de äldre som kanske inte har lika stor vana av datorer.

– Vi har inte sett någon sådan undanträngningseffekt, snarare tvärtom. Bland dem som är över 75 år så ökade vaccinationsgraden från 50 procent på onsdagen till 69 procent två dagar senare, vilket naturligtvis är väldigt bra, säger Karin Sellgren.

Smittskyddsläkare Hans Boman.

Rekommendationer

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.
Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Oförrätter blev storbråk

KRAMFORS Två män misstänks för misshandel efter det bråk som inträffade i centrala Kramfors den 9 juli. Upprinnelsen är kopplad till ouppklarade konflikter mellan de inblandande...
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...

Vill ge trygghet även till de långtidsarbetslösa

LÄNET Nu kräver de stora fackliga organisationerna krafttag mot långtidsarbetslösheten. Man anser att allt för många går arbetslösa ett år eller längre. Något som inte är bra för...
Sport