Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

Jägaren som jagas av åklagaren

Den 26 oktober ifjol blev en lunchtimme i skogen startskottet för en jakt som ännu pågår. I centrum för de rättsliga åtgärderna står sågverksägaren Karl Hedin som snabbt blev känd som ”69-åringen” och misstänkt tjuvjägare på varg. I dag är han 70 år och fortfarande i allra högsta grad misstänkt.

BREDBYN · Published sep 1, 2019 at 06:15

Karl Hedin tillhör de som vågar stå för sina åsikter och har rest landet runt för att föreläsa om problematiken som uppstår kring vargen för de bofasta landsbygdsborna.

Likaså har han skrivit böcker om synen på jägare och hur lätt de kan misstänkliggöras, men även om förutsättningarna för skogsbruket, äganderätten och om rättssamhället.

Inte helt bekväma åsikter att föra till torgs, men i oktober i fjol blev Karl plötsligt i fokus för rampljuset när han som en av fem plockades in i en massiv polisinsats, misstänkta för tjuvjakt på varg, för att ha tillhandahållit gift för att döda vargar såväl som att vargkroppar skulle eldats upp i en industriugn.

Därmed grips han och placeras först 5 dygn i en fyllecell, därefter 26 dygn i en häktescell med fulla restriktioner.

I dag har förutsättningarna för dessa misstankarna avsevärts förändrats. Karl Hedin finner ingen annan anledning till de fortsatta misstankarna än de åsikter han torgfört.

– De gillar inte mig och mina åsikter.

Enligt uppgifter som Karl fått från en källa har REMA/NOA ( Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål samt Nationella operativa avdelningen, en avdelning inom polisen, reds anmärkning), haft span på honom sedan 2016.

– Förundersökningen startade i april 2018. Jag vet inte om jag är avlyssnad nu heller.

En avlyssning som enligt Karl Hedin inte kan vara laglig, men som han menar godkänts av domare och allmänna ombudet eftersom han är både obekväm och jägare.

– Vi jägare är inte som vanliga medborgare. Oss är det okej att straffa redan innan några domar har fallit. Det är häpnadsväckande, konstaterar Karl Hedin vars vapen är tagna i beslag.

Detta utan att han är dömd för någonting. Däremot misstänkt.

En kontakt med miljöåklagare Lars Magnusson bekräftar att misstankar finns och att förundersökningen pågår snart ett och ett halvt år senare.

– Misstanke om grovt jaktbrott kvarstår, men jag påstår inte längre att Karl Hedin har dödat en varg. Att jaga innebär att söka upp i avsikt att fånga eller döda. Det är detta jag påstår att Karl Hedin har gjort medan bevisbördan ligger på mig, säger Lars Magnusson.

Därmed är förundersökningen aktiv och kan i praktiken så vara under hela preskribitionstiden, det vill säga tio år. Fast så länge ämnar inte Magnusson fortsätta.

– Jaktbrottsmål brukar kunna pågå kring 2,5 år, även om jag inte tror det är så länge till åtal nu, fortsätter Lars Magnusson.

För Karl Hedin innebär denna misstanke och förundersökning rent krasst att han står utan vapen inför höstens jakt. Detta utan att vara dömd för någonting.

– Jag kan inte jaga som vanligt, jag har inga vapen. Men jag har fyra hundar som jag kan jaga med och det är nog många som vill gå med mig. Jag har rätt att jaga men inte rätt att bruka mina vapen.

Hundrasen som han har snöat in på är jämthund. Bra räckvidd på skall är en av de fördelar han ser med just jämthundar. I år blir det som följaktligen som vapenlös hundförare med en beväpnad följeslagare som jakten får utföras för honom.

Allt beroende på den där lunchtimmen då han åkte ut i skogen med lågskor för att lyssna om det fanns varg i det område där man tänkt jaga dagen därpå under fjolårets jakt.

– Där bör man förstå att ingen varg var skjuten och jag är övertygad om att åklagaren visste redan från början att ingen varg var skjuten, understryker Karl Hedin och fortsätter.

– I grunden anser jag att det är fel att skada en massa människor på landsbygden genom att bygga upp en population av importerad varg. Det är vad jag sagt. Men vad som sker är att jägare trakasseras. Det ska fram i ljuset. Det ska fan inte gå att bura in människor utan att ha ordentligt på fötterna.

Det måste finnas någon substans för att gå till åtal!

Personligt

Namn: Karl Hedin

Familj: Fru, vuxna barn och fyra barnbarn. – Tre flickor och en pojk.

Bor: Smedjebacken

Sysselsättning: Ägare och styrelseordförande för AB Karl Hedin, en familjeägd trähandelskoncern med en omsättning på knappt 4 miljarder kr.

Intressen: Jakt, fiske och hundar. Sedan jobbar jag ju, hela mitt liv. Skogen är ett intresse också, likaså musik. Musikalisk allätare, -50-60-tal.

Senast lästa bok: Lennart Bengtssons ”Vad händer med klimatet”. Det är intressant att läsa från någon som verkligen kan denna fråga. Favoritfilm: Gökboet

Favoritjaktform: Jakt med löshund

Jakthund: Fyra jämthundar

Aktuell: Huvudmisstänkt i den så kallade Jakthärvan i Västmanland

Spjut hittade på sjöbotten på badplats

KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

Nya vårdutbildningar på folkhögskolor

Hola Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör och behandlingsassistent. Det är några av de utbildningar som nu startart på Hola folkhögskola. Örnsköldsviks folkhögskola kommer att...

Åter tillåtet att elda i Västernorrland

LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport