Måndag 30 november 2020

Nordsverige

I dag kommer restriktionerna

Två nya dödsfall i corona och återigen ligger patienter på intensivvården. Nu ökar smittan i Västernorrland. Samtidigt införs skärpta råd även i Västernorrland. Råd som innebär att man bara bör träffa de man bor med och att arrangemang inte får ha mer än 50 sittande.

Länet · Published nov 16, 2020 at 12:42

– Det kan komma andra hårdare råd från regeringen. Men fram tills dess har länstyrelsen beslutat att enbart tillåta 50 personer sittande, säger landshövding Berit Högman. Efter en tid med väldigt få avlidna med corona ökar nu dödsfallen.

Region Västernorrland rapporterar nu två nya dödsfall i covid-19 sedan i fredags vilket innebär att antalet avlidna har nu ökat till 140. Den 13 november rapporterades också nya dödsfall.

För första gången på länge vårdas också på länge vårdas också två patienter i intensvivvård. Sammanlagt vårdas 15 patienter i länet för corona. Antalet smittade har ökat till 3249.

– Det var i juli som vi hade patienter med covid-19 i intensivvården, säger smittskyddsläkare Hans Boman. Smittspridningen av coronaviruset har de senaste veckorna kraftigt ökat takten i Västernorrland.

För att skydda dem som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19 och för att se till att vården klarar belastningen har Folkhälsomyndighetens generaldirektör tagit beslut om att införa lokala allmänna råd också i Västernorrland. Råden börjar gälla omedelbart och gäller fram till 13 december.

Länsstyrelsen Västernorrland har i samband med detta fattat beslut om ett publiktak på 50 personer vid vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det börjar gälla 18 november.

Nordsverige kunde redan i förra veckan avslöja att restriktioner skulle införas denna vecka. Samtidigt inför även grannlänet Gävleborg restriktioner. Och när detta skrivs är det enbart Jämtland av landets 23 regioner som ännu inte infört några nya restriktioner.

Så ser de skärpta råden ut

  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Du bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Du bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Rådet gäller även resor till regionen från andra regioner. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier, sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.
  • Måndagens beslut omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter, som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala 
Fler nyheter från Ångermanland

Vill öka avgift för ersättningskort med 200 procent

ÖRNSKÖLDSVIK Sedan 2016 har barn och ungdomar i Örnsköldsviks kommun fått ett gratis ungdomskort för bussresor. Nu vill kommunen höja kostnaden för ersättningskort när ett kort...

Upprörs över höjd kyrkoskatt

KRAMFORS Kyrkoavgiften höjs i Kramfors pastorat. Och detta bara dagar efter sista dagen för utträde ur Svenska kyrkan, vilket upprör Per-Henrik Bodin, medlem i Styrnäs församling.
Nordsverige rekommenderar

City blir Hotel Sollefteå

SOLLEFTEÅ City Hotel i centrala Sollefteå byter i december namn till Hotel Sollefteå - för att profilera orten mer. – City Hotel kan finnas överallt, men nu ändrar vi till Hotel...