Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Foto: PRESSBILD

Högt tryck på vaccinbokning

Sen igår kan länsbor över 65 år boka tid för vaccinering även om alla inte får tid på en gång.

LÄNET · Published apr 8, 2021 at 10:56

Vaccinsamordnare Karin Sellgren svara på några vanliga frågor kring bokning och vaccinering.

Varför valde vi att öppna tidsbokningen för ett så stort åldersspann när vi tidigare sagt att vi ska öppna upp i mindre åldersintervaller?

– Vi har haft problem, precis som flera andra regioner, med att tider inte bokats upp och utifrån nuvarande läge är det viktigt att vaccinera invånarna så fort det går. Vi kommer att ha tillräckligt med vaccin under de närmaste 2 till 3 veckorna för att kunna vaccinera hela denna åldersgrupp. Alla kan inte vara först - men alla kan känna sig trygga med att de kommer få sitt vaccin inom kort.

Varför öppnade vi tidsbokningen för en stor grupp när det samtidigt inte fanns tillräckligt med bokningsbara tider?

– Vi har fått en del kritik kring att det har varit svårt att följa vilka åldersgrupper vi nu vaccinerar, särskilt från de som inte följer oss i våra digitala kanaler. Därför tog vi ett beslut, i samråd med lokala vaccinsamordnare och verksamhetschefer, om att öppna för en större åldersgrupp nu och behålla den under en lite längre tidsperiod.

Varför finns det fortfarande så få tider att boka om leveranserna av vaccin har ökat?

– Vi hade flera tusen bokningsbara tider igår och vi lägger ut nya tider så snart vi får vaccinleveranser bekräftade. Vi vill inte hamna i ett läge där vi behöver boka om tusentals personer, därför avvaktar vi med att lägga ut tider tills vi vet exakt vilka volymer vi får.

Hur ofta kommer det nya vaccinationstider?

– Det kommer löpande, ett fåtal vid sena avbokningar och fler tider när vi får leveransbekräftelser. Gå därför gärna in under olika tider på dagen för att se om du kan boka tid.

Varför går det inte att boka tid via 1177.se till alla vaccinationslokaler?

– Vissa lokaler är ännu inte öppna för vaccination och vissa är bara öppna vissa veckor.

Hur hade vi förberett oss för anstormningen av invånare som ville boka vaccinationstider när vi öppnade för alla över 65 år?

– Vi hade lagt ut många bokningsbara tider och vi hade säkrat att systemet skulle klara belastningen. Men just kring 17-tiden blev det en överbelastning när många var inne i systemet samtidigt och tryckte på tider, det släppte dock efter en stund när bokningstrycket lugnade ner sig. 17:20 gick det bra att komma in och boka igen.

Varför kan inte de som fyller 65 senare i år få boka tid?

– Det vaccinationssystem vi har kontrollerar mot födelsedatum. Vi delar systemet med tre andra regioner och kan inte ändra detta utifrån egna önskemål. Folkhälsomyndigheten är tydlig med att vi ska ha möjlighet att anpassa till lokala förutsättningar, därför ger folkhälsomyndigheten rekommendationer. Vår lokala förutsättning i detta sammanhang är att vi har ett vaccinationssystem som kontrollerar födelsedatum mot den åldersgräns som är satt.

Vad är ditt budskap till alla invånare som inte lyckades boka någon tid i går kväll?

– Vi öppnar nya tider så fort vi får leveranserna bekräftade och vaccinationerna inom denna åldersgrupp kommer att pågå under de närmaste veckorna. Målet med att fylla upp alla tider lyckades vi med i går då flera tusen lediga vaccinationstider bokades. Alla i den aktuella åldersgruppen kommer att få sitt vaccin ganska snart och snabbare än om vi inte ändrat åldersspannet.

Vaccinsamordnare Karin Sellgren. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND

Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Oförrätter blev storbråk

KRAMFORS Två män misstänks för misshandel efter det bråk som inträffade i centrala Kramfors den 9 juli. Upprinnelsen är kopplad till ouppklarade konflikter mellan de inblandande...
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...

Vill ge trygghet även till de långtidsarbetslösa

LÄNET Nu kräver de stora fackliga organisationerna krafttag mot långtidsarbetslösheten. Man anser att allt för många går arbetslösa ett år eller längre. Något som inte är bra för...
Sport