Lördag 18 september 2021

Nordsverige

En fjärdedel av länets 6 000 hemrespiratorer kan ha fel. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND

Hemrespiratorer kan ha säkerhetsbrister

Region Västernorrland varnar nu för säkerhetsbrister hos vissa så kallade hemrespiratorer. Av de 6 000 som finns hos patienter i länet kan en fjärdedel vara felande.

LÄNET · Published jul 22, 2021 at 15:15

Tillverkaren Philips har meddelat Region Västernorrland om säkerhetsbrister med det polyuretan-skum som används som ljudisolerande material i deras CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) och hemrespiratorer.

Skummet kan med ålder brytas ner till små partiklar och sedan andas in. Det kan orsaka slemhinneirritation, andningssvårigheter och huvudvärk.

I Region Västernorrland finns ungefär 6000 CPAP-maskiner hos patienter. Det är cirka 1500 patienter i Region Västernorrland som använder utrustningen från Philips.

Regionen vill, trots bristerna, att patienter med svår sömnapné och vid förekomst av sjukdom där behandlingen har positiv effekt på andra sjukdomar är det viktigt att fortsätta med behandling och rekommendationen är därför att fortsätta med sin behandling.

Fler nyheter från Ångermanland

Lång väntan på hjälpen efter översvämningen

SKORPED I början av augusti skedde översvämningen. Men särskilt snabbt har det inte gått att få verkningarna av översvämningen åtgärdade. – Vi är inne på sjunde veckan nu efter...
Nordsverige rekommenderar

Sollefteå ska bli tryggare

SOLLEFTEÅ Kommunstyrelsen diskuterade vid senaste mötet hur tryggheten i kommunen ska förbättras. – Vi vill visa att vi tar trygghetsfrågorna på större allvar, säger...

Kvinnorna betalar ett högt pris i politiken

LÄNET Hot och hat i sociala medier får toppolitiker att hoppa av sina uppdrag i Västernorrland. Regionråden Lena Asplund (M) och Ingeborg Wiksten (L) lämnar regionpolitiken efter...
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport