Torsdag 29 juli 2021

Nordsverige

Antalet smittade sjunker i samtliga kommuner i Västernorrland. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND/LISA SELIN

Gynnsamt smittläge – men det finns orosmoln

LÄNET · Published jun 30, 2021 at 12:58

I dag höll Region Västernorrland en pressträff om coronavirusets spridning i länet. Medverkade gjorde ställföreträdande smittskyddsläkare Maria Tempé och vaccinsamordnare Karin Sellgren.

Antalet nya fall av covid-19 fortsätter att sjunka i Västernorrland, meddelar Maria Tempé:

– Förra veckan registrerades 18 nya fall av covid-19 enligt regionen preliminära siffror, det kan jämföras med när det var som värst då det kunde vara 1 500 nya fall på en vecka.

Totalt sett var ungefär en procent av de som testades smittade av covid-19, jämfört med omkring 20 procent vid vissa tidigare tillfällen. Det tas också färre prover men enligt regionen har man god provtagningskapacitet under sommaren om det skulle behövas, även för besökare i regionen.

– Vi har ett gynnsamt smittläge men det finns orosmoln, säger Maria Tempé.

Det största orosmolnet är den så kallade deltavarianten, som är mer smittsam än det ursprungliga viruset. Hittills har fem fall upptäckts i Västernorrland men det kommer sannolikt att bli fler och i augusti tros deltavarianten vara den dominerande i Europa. Det verkar som om en dos av vaccin ger sämre skydd mot deltavarianten än den tidigare alfavarianten men två doser tros ge lika bra skydd.

När det gäller vaccinering så beskriver vaccinsamordnare Karin Sellgren juni som en mycket bra månad med förhållandevis stora leveranser vaccin – dock ser det ut att minska under juli. Redan nu är nästan hälften – 47 procent – av västernorrlänningarna färdigvaccinerade och drygt 60 procent har fått åtminstone den första dosen.

Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Villa i lågor i Kramfors

KRAMFORS En villa på Alaskavägen i Kramfors fattade eld på lördagskvällen. Det handlar, enligt inre befäl på Räddningstjänsten i länet om en fullt utvecklad brand.
Nordsverige rekommenderar

Hovrätten fastställde livstidsdom för mordet

SOLLEFTEÅ Den 47-årig kvinna från en by i västra Sollefteå, som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord, får nu sin dom fastställd av hovrätten.

Fängelset totalrenoveras

HÄRNÖSAND Det är nu klart att det blir byggföretaget PEAB som får uppdraget att bygga om och renovera den tidigare riksanstalten i Härnösand.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport