Torsdag 21 februari 2019

Nordsverige

GRAFIK: Mindre till Örnsköldsvik – mer till Kramfors och Sollefteå

Nu har en utredning presenterat ett förslag till nya skatteutjämning. Men förslaget slår olika. Vissa norrländska kommuner får mer pengar. Men andra får mindre. Till exempel gynnas Danderyd utanför Stockholm medan Örnsköldsvik får mindre om det nya förslaget blir verklighet.

Ångermanland · Published okt 11, 2018 at 06:15

Per Nylén (S) anser att det förslag som utredningen presenterat skulle slå hårt mot Örnsköldsvik.

– Jag ser behov av att utveckla Örnsköldsvik ytterligare, vilket en sådan här förändring skulle försvåra, säger Per Nylén.

En som är nöjd med förslaget är Kramfors kommunalråd Jan Sahlen. Kramfors får precis som Sollefteå mer pengar om förslaget blir verklighet.

– Ett bra förslag utifrån utredningens debattartikel i DN. Främst på grund av utredningens argumentering om den ojämlika fördelningen av skattemedel som utredningen vill rätta till. Fördelningspolitiken måste bli bättre i Sverige.

Även Sollefteås kommunalråd Åsa Sjödén (S) är nöjd:

– Vi är givetvis väldigt positivt inställda till det nya förslaget till skatteutjämning.

Om förändringen genomförs skulle det kunna försvåra Örnsköldsviks utveckling, menar Per Nylén (S). Foto: ARKIV

Läs mer i Nordsverige idag 11 oktober.

Utomhusmatlagning med helhetstänk

ARNÄSVALL Intresset för utelivet och inte minst uteplatsen och maten är på tydligen uppgång. – Vi ser att intresset vuxit ganska kraftigt de senaste fem åren, säger Anna...

Fler tidiga sommarjobb att söka

KRAMFORS Redan nu finns det många sommarjobb att söka i landet. Vanligast är jobb inom sjukvård och omsorg som står för hälften av alla lediga platser. I Västernorrland fanns 787...