Tisdag 15 oktober 2019

Nordsverige

Lena Asplund (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden har goda erfarenheter av medborgardialoger. Foto: SUSANNHE MELIN

Frågor kring stora sparkrav

Många frågor har dykt upp med anledning av besparingarna inom primärvården i Västernorrland. Den politiska majoriteten vill därför tillsammans med primärvårdens ledning inbjuda till medborgardialoger.

LÄNET · Published okt 2, 2019 at 15:21

Det ska ske på samtliga orter som är berörda av sparpaketet.

I sparförslaget föreslås att hälsocentralerna i Ramsele och Junsele ska göras om till filialer. Och de nuvarande filialerna i Långviksmon och Trehörningsjö avvecklas. Nacksta hälsocentral ska enligt sparförslaget läggas ner medan Liden och Stöde föreslås bli filialer.

Bakgrunden är det ekonomiska underskottet som Region Västernorrland tampas med.

Nu på fredag kommer den politiska majoriteten och primärvårdens ledning att lägga fram ett förslag om att genomföra medborgardialoger på orterna som drabbas.

Beslut i frågan om primärvårdens utbud i länet kommer först efter att dialogerna genomförts.

– Att vi lyssnar på medborgarnas tankar om hur primärvården kan utvecklas kommer göra våra kommande beslut klokare. Vi vill både lyssna in och kunna förklara mer kring vad som föreslås, säger Cathrin Eliasson (L), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag har deltagit i dialoger kring primärvården i Junsele och Ramsele och det har varit mycket värdefullt. Jag ser fram mot att detta genomförs på fler orter, förklarar Lena Asplund (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande I Hälso- och sjukvårdsnämnden, betonar att primärvårdens förslag bygger på en grundlig utredning.

– Och som nu behöver både presenteras och kompletteras i samtal med de som är direkt berörda. Det kommer vi göra tillsammans med primärvårdsförvaltningen.

Alkohol är en orsak till cancer

ÖRNSKÖLDSVIK Alkohol är den klart största riskfaktorn för bröstcancer bland kvinnor och största enskilda riskfaktorn för tjocktarmscancer för både kvinnor och mängd. I...

Årets Muntergök 2019

NORDINGRÅ Bussföretagaren Tomas Byberg har utsetts till Årets Muntergök i Nordingrå. Vandringspriset får han för att ha lyft företaget till en makalös nivå samt medverkar till...