Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

Lars-Åke Krantz från Gussjö ordnar biluppvisningar på flera håll i länet, bland annat i Kramfors, vilket vi skrev om i början av maj. Foto: LENNART LUNDBERG

Fortsatt ockupation

Månaderna går, åren går - men ockupanterna finns kvar på Sollefteå sjukhus.
"Vi ger oss aldrig" är ett budskap som man får höra gång på gång när vi på Nordsverige besökt ockupationen.

SOLLEFTEÅ · Published jan 10, 2020 at 15:35

Året inleddes också med ett nytt styre i Sollefteå. Den lite ovanliga konstellationen med etablerade Centerpartiet och Vänsterpartiet som nu styr kommunen tillsammans med uppstickaren Västrainiatiativet fick en svårare start än vad man hade att räkna med.

Ekonomin var sämre än vad kommunalrådet Johan Andersson räknat med. För att markera allvaret sänkte den nya majoriteten alla arvoden.

Samtidigt visade det sig att några politiker hade rätt rejäla pensioner. Bland dem Socialdemokraternas andranamn John Åberg, som dock i en intervju till Nordsverige lovade att försöka skaffa ett jobb så att han inte var så beroende av pensionen.

Under tiden fortsatte ockupationen. När några av ockupanterna efter valet blivit politiker i olika partier fanns det gott om andra som kunde ta vid som talespersoner för ockupationen

En av dessa är Barbro Mikaelsson från Edsmon som verkligen myntat begreppet "Vi ger oss aldrig".

Tillsammans med regionledningen har representanter för de olika sjukhusföreningarna tre gånger träffats på Hola folkhögskola. Men något genombrott har inte skett.

I januari hann jag också träffa några nyanlända ungdomar som gjorde radio om sin flykt till Sollefteå.

I februari träffade vi folkhögskolan som ville satsa hårt i Sollefteå. Men när sommaren kom var satsningen över och personalen var uppsagd.

Inte heller har något stort hänt på Bromsbandsfabriken ännu- Inte mer än att ett företag med verksamhet där gått i konkurs. Men kommunen väntar fortsatt på storetableringen.

Det har varit en hel del att hålla reda på när det gäller Regionen. Stora ekonomiska problem kan leda inte till återöppningar, utan snarare till nya besparingar. Så det gäller att ligga i.

Ja, det var påsk också, precis som vanligt. Så klart vi tittade på påskspelet i Sollefteå.

I maj kom också den nya landsbygdsminstern till Sollefteå. Inga löften, men hon imponerades inte minst av naturbruksgymnasiet.

I maj gjorde jag också en intervju med "Gotte" Krantz, känd från Idol, minst lika biltokiga pappa, Lars-Åke. Hans egen skönhetstävling för bilar kördes tre gånger i länet i år, vilket brukar vara uppskattade tillställningar.

Sommar och marknad blev det både i Ramsele och Junsele. Och i september såg jag en fälla som såg ut att vara från väldigt gammal.

Sedan landsting, landsting, landsting. Och nästa år öppnar BB igen. Förhoppningsvis.

Marie Aleman, Stockholm, Anhild Eriksson, Näsåker och Barbro Mikaelsson, Edsmo, är alla vana ockupanter. I januari träffade vi dem.

De två ledande politikerna i regionstyrelsen för Region Västernorrland, Glenn Nordlund (S) och Sara Nylund (S) måste nu se till så att regionen kommer tillrätta med skenande kostnader för stafetter. I april ser det verkligen inte bra ut, ett omtag behövs.

I februari möter vi Britta Bylund, Kristina Olsson och Ingrid Svensson, lärare på folkhögskolefilialen i Sollefteå.

I januari görs ett nedslag på närradion med Mustafa Canbanii, Afghanistan, Luwam Bersaki, Eritrea, Zina Khudoyan, kurd från Ryssland, Birgit Höglin, lärare, Abdulah Alhamndo, Syrien och Lars-Åke Hansson.

Påskspel med Mona Brink, "tidsresevärd" Eva Berglund. "Josef från Arimataia" Henrik Domeij, "Maria från Magdala" Helena Toll Lindström och Annika Lama Sherpa.

Förstaårseleverna Isak Börjesson, Albin Elfving och Jonas Jonsson berättar för landsbygdsminister Jennie Nilsson om gymnasiet i Skedom i maj månad.

Denna coola kille träffade vi på marknad i Junsele i juli.

12 September. Bernt Ove Viklund studerar noga fällan för att kunna dokumentera den ytterligare.

Spjut hittade på sjöbotten på badplats

KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

Nya vårdutbildningar på folkhögskolor

Hola Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör och behandlingsassistent. Det är några av de utbildningar som nu startart på Hola folkhögskola. Örnsköldsviks folkhögskola kommer att...

Åter tillåtet att elda i Västernorrland

LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport