Måndag 14 juni 2021

Nordsverige

Glöm inte bort pandemin och risken för smittspridning i samband med skolavslutning, studenten och utspring. Det budskapet är Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland, tydlig med. Foto: ARKIV

Fortfarande hög smittspridning i länet

Smittspridningen är fortfarande hög i länet, även om sjukvården inte är lika hårt belastad längre. Därmed ska Folkhälsomyndighetens rekommendationer fortfarande följas.
– Det är inte över, vi har fortfarande smittspridning. Därför är det viktigt att fortsätta hålla avstånd, undvika trängsel, arbeta hemifrån om möjligt och bara umgås i mindre kretsar, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

LÄNET · Published jun 2, 2021 at 16:21

Smittspridningen är fortfarande betydande, även om det inte är lika dramatiskt som i mars och april.

Sedan slutet av april har smittspridningen minskat i länet, även om det varierar något mellan kommunerna. Däremot väntar utmanande tider i form av skolavslutningar och studenten, likaså. lockelsen med större privata fester, något som det tydligt avråds ifrån.

Där rekommenderas ett eventuellt utspring bara att ske klassvis eller i mindre grupper.

I länet är nu närmare 50 procent av befolkningen vaccinerad med minst en spruta. Någon stor effekt av detta kan däremot inte ses ännu.

– Erfarenheten från andra länder visar att vaccineringen ska nå omkring 60 procent av befolkningen men då ser man snabbt effekten. Dit når vi om två till tre veckor, säger Hans Boman.

Fortsatt gäller alltså rekommendationerna om att hålla. avstånd, undvika trängsel, tvätta händerna och umgås i mindre kretsar.

– När är det över undrar man och det är svårt att säga. Barn och unga kommer inte att vara vaccinerade till hösten heller. Men än är det inte över, konstaterar Hans Boman.

Vaccineringen fortskrider, men vaccinleveranserna verkar bli lite skakiga kommande vecka. Vecka 25 kommer vaccinationsmöjligheten att öppnas för fler åldersgrupper, men. osäkra nivåer på vaccinleveranserna kan ge fördröjningar i vaccinationsarbetet.

Viktigt är också att boka sin första vaccindos omed vetskap om att man är tillgänglig för dos 2 sju veckor senare.

Fler nyheter från Ångermanland

Brist i detaljplan - huset rivs istället

MELLANSEL På Badhusvägen i Mellansel står tre hus, varav Örnsköldsviks kommun äger ett. Nu rivs huset. Detta då bostadsbyggnader inte finns med i detaljplanen. – Vill man göra...
Nordsverige rekommenderar

Kvinna döms till livstid för mord utanför Ramsele

SOLLEFTEÅ En 47-årig kvinna i en by öster om Ramsele dömdes på måndagen till livstids fängelse av Ångermanlands tingsrätt. På nyårsafton högg hon ihjäl en 71-årig man i byn med...

Rekordtilldelning av björn i länet

LÄNET En tilldelning på 75 björnar inför årets björnjakt i Västernorrlands län. Den rekordtilldelningen, som är en ökning med 35 björnar jämfört med tidigare års...

Kopparnätet monteras ned i flera orter

ÖRNSKÖLDSVIK Nedmonteringen av kopparnätet fortsätter och ett antal orter i Örnsköldsvik är på tur under det närmsta året.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport