Måndag 21 september 2020

Nordsverige

Peter Ekborg, generaldirektör för IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, klipper bandet under överinseende av Ulrika Westergren, kassaföreståndare på Småa, under invigningen av huvudkontoret i Lycksele i december 2019. Foto: ERIC NORDLUND/ARKIV

Fler småföretagare söker ersättning

Småa, Småföretagarnas arbetslöshetskassa, med säte i Lycksele, har redan betalat ut mer i ersättning 2020 än man gjorde under hela förra året. En tydlig effekt av corona.

SVERIGE · Published aug 28, 2020 at 14:15

Följderna av coronakrisen i samhället syns tydligt hos Småa, skriver man i ett pressmeddelande. Antalet ersättningstagande har ökat kraftigt. Under 2019 fick 6 144 personer ersättning från Småa. Trots att flera månader återstår av 2020 har Småa betalat ut ersättning till fler än så hittills i år.

Från 1 januari och fram till den sista juli i år har 6 241 medlemmar fått ersättning från Småa, fler än under hela fjolåret.

– Det råder ingen tvekan om att situationen med pandemin verkligen påverkar landets viktiga småföretagare. Den ökning av ersättningssökande som vi haft de senaste månaderna har vi aldrig tidigare upplevt, säger Ulrika Westergren, kassaföreståndare på Småa, i pressmeddelandet.

Under 2019 betalade Småa ut drygt 443 miljoner kronor i arbetslöshetsersättning till medlemmar. Hittills i år har Småa betalat ut 384 miljoner kronor, varav närmare 85 miljoner under juli månad. Att jämföra med 33 miljoner kronor under samma period 2019.

I juli fick 4 193 personer ersättning från Småa. En ökning med 52 procent jämfört med juli i fjol, då 2 760 personer fick ersättning.

– Den stora ökningen beror bland annat på att vi har en ökad arbetslöshet, att ersättningstaket i a-kassan höjts och att karensen är borttagen, säger Ulrika Westergren i pressmeddelandet.

Belastningen på Småas verksamhet fortsätter att vara hög. I dagsläget har Småa, enligt pressmeddelandet, närmare 2 500 ansökningar där utredning antingen pågår eller ligger i väntan på hantering. Trots att extrapersonal har anställts, att extern hjälp kopplats in och att personalstyrkan arbetar övertid innebär det stora antalet ansökningar att handläggningstiden drar ut på tiden.

– Det är en extraordinär situation som vi inte råder över men Småa beklagar naturligtvis att våra medlemmar får vänta på den ersättning som de såväl behöver. Samtidigt har krisen i samhället visat vikten av en arbetslöshetsförsäkring när det oförutsedda händer, säger Ulrika Westergren.

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...