Söndag 20 september 2020

Nordsverige

Fiskeguidning i Höga Kusten

Fisket längs Norrlandskusten är inte lika trångt som neråt landet, men intresset växer. Ronny Öberg som fiskeguidar i Höga Kusten, har märkt av ett ökat natur- och fiskeintresse.

Härnösand · Published aug 8, 2020 at 08:15

Ronny Öberg hade ett livslångt intresse för fiskande med sig, när han och en vän startade upp en fiskeguideverksamhet i Höga Kusten 1997.

– Det var tanken på att tjäna pengar, på något man tyckte var så roligt, som gjorde att vi startade upp verksamheten, även om huvusdsaken i verksamheten inte är pengarna, säger han.

Av de som söker sig till fiskegudning i Höga Kusten, finns både inbitna sportfiskare och nyfikna turister, både svenskar och utlandsresenärer. Det ökade semestrandet inom landet, på grund av corona, har gjort en bra sommar för fiskeguidningen som oftast utgår ifrån Härnösand.

Under en vanlig sommar hinner Ronny med cirka 20 till 30 guidningar, som ser olika ut beroende på gästens önskemål.

Det bästa med fisket, tycker han, är jakten som det innebär att försöka överlista fiskarna att nappa - och utan att nödvändigtvis släcka ett liv. Som jakt på fyrfota djur innebär. Naturupplevelsen, med att se rovfåglar och simmande älgar, är också en anledning till att fiske är populärt, tror han.

Framtiden för fiskandet i Norrland, ser ljust ut. Fler blir mer medvetna om miljön och det finns tillräckligt med fisk i tillräckligt många sjöar, åar och hav utan risk för att det blir utfiskat. Ronny tror också att fiske och natur kan vara en anledning till att stanna kvar eller flytta uppåt i landet:

– Man ska ta vara på vad som finns här, och introducera det för barn och ungdomar så att de ser vad områdena här omkring har att erbjuda.

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...