Torsdag 23 maj 2019

Nordsverige

En utställning om om återbruk

Återbruk av kläder blev årets julklapp. Och just sådant återbruk är tema för den utställning som nu öppnar på länsmueet Västernorrland i Härnösand. En textilutställning som delvis kommit till som en fortsättning på det textilarkiv som tidigare funnits i Sollefteå vars innehåll nu finns på länsmuseet.

HÄRNÖSAND · Published dec 1, 2018 at 09:00

Det handlar om en utställning med unika plagg som donerats av Marianne Ördell (1930- 2007), till Västernorrlands museum. Hon bodde en stor del av sitt liv i Härnösand. Titeln på utställningen "Couture och trasmattor" syftar på bredden i hennes kunskaper.

Från den tid då hon som ung sömmerska sydde till personer i svenska kungahuset, till ett stort intresse för slöjd och hantverk och egendesignade trasmattor, bland mycket annat.

I utställningen visas hennes privata plagg från främst 1950-70-talet.

Haute couture är den högsta formen av sömnadskonst. Ett plagg får bara kallas haute couture om det är tillverkat av modehus godkända av Chambre Syndicale de la couture parisienne.

Termen ”couture” är mer informell och refererar till alla skräddarsydda plagg som tillverkades av modehus som arbetar efter haute couturesystemets principer. Vilket man gjorde på Frank Tunborgs salonger, som var en av sin tids stora modeateljéer, där en ung Marianne Ördell arbetade.

Cheferna på Tunborgs åkte till Paris för att köpa enkla förlagor till Parisateljéernas modeplagg Kända svenska ateljéer var även Märthaskolan, NK:s franska damskrädderi och Augusta Lundin.

Utställningen är ett led i att visa delar av museets textila samling, och den bredd som samlingarna har.

– Men vi vill framför allt visa hur kunskapen om kvalitetsplagg kan vara en väg till en miljömedveten konsumtion. Men den är också en berättelse om en person vars liv inte bara kretsade kring kultur och mode, utan också om en person med ett socialt, miljö och samhälleligt engagemang, säger utställningsproducent Måna Nilsson.

Idag kan vi konstatera att mycket av det som Marianne Ördell ger uttryck för i sitt skapande och sin sömnad presenteras som lösningar för framtiden. Kvalité, hållbarhet, återbruk.

– I hennes engagemang i Amnesty International och Amnestyboden möts rättvisepatos och återbruk på ett konkret sätt. Och matfrågorna hon tog upp, går att känna igen från många av dagens debatter, om än inte med samma tyngd på kvinnornas ansvar. Att ha starka åsikter, säga vad man tycker och uttrycka en egen stil kan inte ha varit lätt alla gånger. Men hon valde inte alltid den lätta vägen, berättar Måna Nilsson.

Marianne Ördell var modemedveten och designade och sydde sina egna plagg, men köpte också konfektionssydda plagg. Det gör att hon är en föregångare när det gäller vintage. Det är ju nu en populär modetrend. Inte minst när återbruk har blivit utsedd till årets julklapp.

Återanvändning av äldre kvalitetsplagg ger bäraren en möjlighet att att skapa en egen unik stil på ett miljömedvetet sätt.

För den unge Marianne Ördell var var återbruk av äldre plagg ett sätt att kunna skapa en egen stil med ny plagg av hög kvalitet utan stora ekonomiska kostnader

hon som sytt åt kungens mor Sibylla och andra i hovet hade lärt sig om återbruk under studierna på Thunborgs , där även hovets kläder sprättades isär och materialet återbukades till nya plagg.

Hennes livstill handlade inte bara om kläder. Hon var noga med vad hon åt.

– Hon åt bara saker i köttväg som levt fritt, berättar hennes dotter, Marika Ördell, det vill säga älg, ren och lamm.

Museet hoppas att utställningen ska inspirera till kunskaper om kvalitet, hållbarhet, eget skapande, samtal och engagemang för en hållbarare värld.

Kunskap om kvalitetsplagg en väg till en miljömedveten konsumtion.

Ministern nöjd med länet

SOLLEFTEÅ Det är bra med ett samarbete över blockgränserna. Även om man måste kompromissa och inte får igenom all sig poltik. Det anser landsbygdsminister Jennie Nilsson som...