Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

En bekräftande återblick på 2018

Det är när man sätter sig ned för att göra ett sorts bokslut under året som man än en gång påminns om varför orsaken till yrkesvalet. Lika förutsättningar och lika villkor, samhälls- och sociala frågor samt landsbygdsfrågor är ämnen som för mig väger tungt, vilket också återspeglas när jag blickar tillbaka på ett fullbordat år.

Bredbyn · Published jan 8, 2019 at 15:00

Vad som räknas som friskvård blev aktuellt i slutet på januari ifjol.  Strax därefter gjorde vi gemensamt på redaktionen en uppladdning inför Vinter-OS i Sydkorea där Ångermanland onekligen gjorde ett positivt intryck.

Tidsbunden problematik som intryckta tak, svårigheter att sota och hårt tryck på snösvängen blev aktuella frågor föregående vinter då snömängden diplomatiskt uttryckt i varje fall ordnade en vintervit utemijö.

Just vintern orsakade en ovanlig omfattande svältdöd för viltet dessutom.

Medan vi ändå är inne på vädret var den tokvarma sommaren inte enbart underbar utan som sidoeffekt gav den både foderbrist och torrlade ett antal enskilda vattenbrunnar som fram till dess kunde fungerat klanderfritt i 50 års tid.

Bland årets positiva återblickar ser vi stark politisk närvaro under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik i maj, samma stad som utsågs till Årets stadskärna.

Nordsverige mötte Anundsjöbor som säkerligen kan inspirera andra, dels har vi Alve Park vars hjärta klappar hårt för Världens Barn, sedan har vi i grövre kaliber Edvin Forslund som inte bara blev uttagen till VM i bänkpress i Sydafrika, utan som lyfte sig till ett VM-guld och som extra grädde på moset sedan blev prisad som Årets Anundsjöare efter den bedriften.

Vi har skrivit om butiksinvigningar som Coops nyinvigning i Bredbyn, invigning av Lantboa i Bredbyn och nu senast när Coop övertog konkade Ica-butiken i Ullånger. Likaså om invigning av nytt äldreboende och där vi även tagit statusen på hur väl anpassat antal platserna är för det behov som väntas.

Det precis som vi skrivit om rockaden inom äldreomsorg, om banknedläggningar, det ökande antalet fattigpensionärer och ökat antal skrotbilar.

Så här med tanke på vårt eget 100-årsjubileum bör det även nämnas att Solbergs kyrka liksom Tingsan i Mellansel firade sina 100-årsjubileum redan ifjol.

Men framförallt har vi skildrat livet i Ångermanland!

Foto: MARIA BOSTRÖM

Lodjuret är en ensam jägare. Dock ett spännande möte för fotografen som ratades av tidigare fotograferade vargar. Just det här lodjuret kunde dock tänka sig redaktörsrumpa som dessert, varpå en fotografreträtt gjordes.

Foto: MARIA BOSTRÖM

Tid och kärlek. Det har Maud Ottosson lagt ned i sin trädgård och inte för intet kallas hon för "Örnsköldsviks piondrottning". Här är det pionen Pink Vanguard som lockar med doft.

Foto: MARIA BOSTRÖM

"En ordnad reträtt" är boken där upphovskvinnorna möttes över generationerna, barnbarnet Klara Genlund och mormor Karin Wiklund. Boken handlar om slöjd, återbruk och textil konst.

Foto: MARIA BOSTRÖM

Från polcirkeln i Jokkmokk till skånska Hässleholm gick färden för Mikkel Oster, till häst eller till fots. Under namnet "The Climate Cowboy" gjorde han sin resa för skapa uppmärksamhet, engagemang och debatt för klimatfrågan.

Foto: MARIA BOSTRÖM

Självaste Peter Artedi (i Jarmo Eklunds skepnad) återuppstod när det var dags för invigning av naturinformationsskyltar vid Anundsjö hembygdsgård. Skyltarna är en del av LONA-projektet Artedi.

Snösmockor och ryssvärme

Från vargavinter med snökaos till extrem sommartorka. 2018 var sannerligen ett kontrasternas år.

Snöovädret lamslog passagerartrafik som ska vara tillgänglig för allmänheten. Tågförseningar satte pendlarnas vardag på spel. Personbilar körde fast och kunde få vänta i timtal på bärgare som fick slita dygnet runt. De utskällda plogbilarna förde en ojämn kamp mot kung Bore och hemtjänsten skottade sig fram till gamlingarna.

Så kom vårvärmen, takdropp och översvämningar. För första gången sedan 1961 fick hushållen en folder med tips på hur man kan klara en kris eller krigssituation. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tog upp en instabil omvärld, beroendet av internet och klimatförändringarna som bidragit till att göra Sverige mer osäkert. Absolut viktigast är att ha hemma är mat och vatten.

Sommaren slog till med full kraft. Torkan blev droppen för många lantbrukare. Akut betesbrist tvingade bönder att slakta djur i förtid. Men det var inte bara dystra tongångar. Lars Hamberg i Prästmon är en ung bonde som vågade satsa på spannmål. "Inget år är för svårt och man får inte ge upp", påstår han.

Låter som en klok livsdevis tycker jag.

Foto: SUSANNHE MELIN

Emil och Kerstin Thorén gör i ordning Bonnie för en träningstur i sulkyn under travskolans dagläger på Arena Dannero i Kramfors. Allt viktig om hästar lär de sig och gemenskapen får de på köpet.

Foto: SUSANNHE MELIN

Etta och tvåa på rullatorrallyt i Kramfors blev Bo Hägglund respektive Alicia Ekström-Dahlberg vars ledsagare Ayoub Labhairi samt Margareta Holmgren strösslade beröm över den imponerande insatsen.

Foto: SUSANNHE MELIN

Årets Ullångerbo 2018 och ett av Sveriges bästa kaféer huserar på samma genomfartsgata i Ullånger. Eva Bylund driver Glassbaronen och Skogs-Hilda tog för tredje året plats i White Guide Café.

Foto: SUSANNHE MELIN

Nedskräpningen ökar men få bötfälls. Skarpåkersskolans fritidsbarn Mimmi Åkermark och Alice Hansson plockade skräp som en frivillig aktivitet tillsammans med pedagogerna Allan Sundström och Anna Hellström.

Foto: SUSANNHE MELIN

Ung Kultur möts handlar om att lyfta fram kreativa ungdomar. På lokalfestivalen i Kramfors uppträdde Hilma Sundin och spelade på den snygga gitarren hon målat "som ett sommarprojekt". 2017 vann hon riksfinalen.

Från lycka till konkurs

Det började strax före jul 2016 med en stor invigning. Det hände på Järnvägsgatan mitt emot Majoren-huset där nu Nordsverige numera håller till. Sollefteå fick en ny vårdcentral.

Och inte vilken som helst. Den drevs i forma av VOON, som en ekonomisk förening och åtskilliga, de flesta från Sollefteå, hade satsat några tusenlappar för att bli medlemmar.

Till att börja med handlade nyheterna om hur allt fler listade sig på den nya vårdcentralen. En vårdcentral där det inte fanns några vakanser bland personalen.

Men framför allt var det de som brukar besöka vårdcentraler som listade sig. De som är helt friska och aldrig behöver vård var inte lika lätta att locka över.

Och det var just det som blev vårdcentralens bekymmer, vårdtyngden. Och efter den ovanligt heta sommaren och hösten kom började nyheterna istället handla om vårdcentralens dåliga ekonomi

Hopp och förtvivlan. Konkurs, andra företag som var beredda att ta över. Och sen ingenting. När detta skrivs stå lokalerna tomma och konkursförvaltaren börjar sälja utrustningen.

Tråkigt och trist. Även om det nu finns planer på en liknande verksamhet, denna gång i Kramfors kommun.

Foto: LENNART LUNDBERG

Översvämningarna drabbade Ångermanland i våras. Och ibland gick det inte att ta sig fram.

Foto: LENNART LUNDBERG

Att ett zombie-tåg genom Sollefteås gator skulle kunna locka så pass mycket folk. Närmare tusen personer var det nog ingen som trodde.

Foto: LENNART LUNDBERG

Att ambulanssjuksköterskorna blir frustrerade när de inte får göra ett bra jobb är förståeligt.

Foto: LENNART LUNDBERG

Något som återinvigs och öppnar på Sollefteå sjukhus är bra. Från och med förra året kan nu barnen roas och leka igen i samband med besök på sjukhuset.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...