Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Karin Sellgren och medarbetarna ska nu se till så att de som fått spruta ett nu ska vaccineras med sina andra dos. Foto: RVN

En av tio har haft covid-19

Smittspridningen är nu på väg ned i Västernorrland. Länet har, enligt smittskyddsläkare Hans Boman, troligen passerat kulmen på den tredje vågen. Men eftersom sjukhusinläggningar släpar efter är det fortfarande högt tryck på sjukvården. En av tio i länet har haft konstaterad covid-19.

LÄNET · Published maj 5, 2021 at 15:00

Det stämmer också med de prognoser som presenterats.

– Vi kan se att antalet smittade i Örnsköldsvik har gått ned betydligt, det handlar nästan om en halvering, och nu är det Sundsvall som har flest fall i absoluta tal, säger Hans Boman.

Även Sollefteå hade en nedgång medan Kramfors och Härnösand gick upp.

– Idag har vi 24554 konstaterade fall i länet vilket är nästan precis tio procent, säger Hans Boman.

Andelen kan dock vara större för de som drabbades för drygt ett år sedan innan testningen var igång på allvar.

Trots nedgången är Västernorrland hårt drabbat.

– Vi ligger ju högst i landet. Därför är det mycket viktigt att alla följer rekommendationerna, både de nationella och de regionala, säger Hans Boman.

Han menar att det det är viktigt att även de som vaccinerats eller som haft covid-19 följer rekommendationerna eftersom det finns en liten risk att även dessa kan återinfekteras och få en lindrig infektionen och sedan smitta vidare.

Det kommer dröja till månadsskiftet innan Västernorrland öppnar för alla över 18 år vilket fyra andra regioner inklusive Stockholm redan har gjort.

– Det är svårt att svara på varför Stockholm kan starta fas fyra. Men vi följer folkhölsomyndighetens prioriteringsordning. De kommande veckorna har vi många som ska få sina andra dos och då kommer det inte att finnas så många tider, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

Hon räknar därför med att allmänheten under 60 år kan börja vaccineras i början av juni.

Regionen kommer också jobba för att jämna ut tillgången på vaccin så att tillgången inte ska vara större i städer som Örnsköldsvik, Sundsvall och Härnösand jämfört med vaccinationsplatser i Kramfors och Sollefteå.

Vård- och hälsocentralerna i länet kan just nu inte göra allt utan måste prioritera nödvändig vård. Det har lett till att vissa som nobbats av sin hälsocentral istället söker till akuten.

– Om ditt ärende inte räknas som akut på hälsocentralen så är inte lösningen att åka till akuten. Akutmottagningen måste få använda sina resurser för det mest akuta ,säger Ylva Drevstad, områdesdirektör.

Västernorrland har nu ökat sina intesivvårdssplatser till 21. Nu vårdas tolv patienter. En från länet vårdas i en annan regionen och en person och snart en person till från andra regioner vårdas i Västernorrland

Personalen är tröttkörd och behöver sin semester. Målsättningen är att alla ska kunna få minst fyra veckors sammanhänmgnande semester i sommar.

Den som är gravid och i riskgrupp har enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer möjlighet att få vaccin mot covid-19. Den blivande mamman har själv en dialog med mödravården på de ordinarie besök som görs under graviditeten. För att vara prioriterad för vaccination ska den gravida uppfylla någon av följande kriterier :Är gravid efter vecka 12 och är över 35 år. Är gravid efter vecka 12 och hade en BMI över 30 vid inskrivning inom mödravården. Är gravid efter vecka 12 och har någon annan risksjukdom.

Det finns inga skäl att ge vaccin under första tredjedelen av graviditeten, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Oförrätter blev storbråk

KRAMFORS Två män misstänks för misshandel efter det bråk som inträffade i centrala Kramfors den 9 juli. Upprinnelsen är kopplad till ouppklarade konflikter mellan de inblandande...
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...

Vill ge trygghet även till de långtidsarbetslösa

LÄNET Nu kräver de stora fackliga organisationerna krafttag mot långtidsarbetslösheten. Man anser att allt för många går arbetslösa ett år eller längre. Något som inte är bra för...
Sport