Måndag 21 september 2020

Nordsverige

Avgiften för ambulansvård som inte leder till vidare transport och behandling höjs. Foto: SUSANNHE MELIN

Dyrare söka vård i länet med start i dag

Från och med idag, tisdag 1 september, höjs patientavgiften hos primärvården, specialistläkare och akuten i Region Västernorrland. Dessutom ändras gränsen för högkostnadsskyddet.

LÄNET · Published sep 1, 2020 at 08:40

Förändringarna innebär bland annat att besök hos primär- och specialistvården höjs från 200 till 300 kronor. Akutbesök höjs från 400 till 500 kronor. Ambulanssjukvård som inte leder till vidare transport och behandling höjs från 400 kronor till 500 kronor. Icke avbokade och sent avbokade besök kostar 350 kronor. Icke avbokade och sent avbokade operationer kostar 1 500 kronor.

Som Nordsverige tidigare har berättat om fattade beslutet i somras och som förväntas ge Region Västernorrland 23,5 miljoner kronor per år.

Allt handlar dock inte om höjningar. Avgiften för att förnya ett recept tas bort. Tidigare har detta kostat 80 kronor. Dessutom krävs färre besök för att komma upp i högkostnadsskyddet. Det innebär att de som ofta besöker vården inte drabbas extra hårt av avgiftsökningen.

Tidigare krävdes 5,75 besök för att komma upp i högkostnadsskyddet. När taxan nu höjs krävs det bara 3,83 besök.

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...