Lördag 24 juli 2021

Nordsverige

Nu kan man göra drive in-test för pågående covid-19 på Skyttis i Örnsköldsvik och på Högslätten i Härnösand om man först bokar. Foto: ARKIV

Drive in-test för covid på Skyttis

Nu blir det möjligt att göra drive in-test för pågående covid-19. Men bara i Örnsköldsvik och Härnösand.

ÖRNSKÖLDSVIK · Published dec 21, 2020 at 21:03

Från och med den 22 december är det möjligt att göra ditt självtest covid-19 när man sitter i sin egen bil. Region Västernorrland öppnar nu två självprovtagningsstationer i Örnsköldsvik (Skyttis IP) och Härnösand (Högslätten).

Man bokar tid för denna egenprovtagning genom att logga in på 1177.se med sin e-legitimation.

Regionen anser att är viktigt att med utökade möjligheter att självtesta sig för covid-19 eftersom Västernorrland har haft långa väntetider för att göra självprovtagning i både Härnösand och Örnsköldsvik

– Därför öppnar nu regionen två självprovtagningsstationer, så kallad drive in, på dessa orter, säger Karin Sellgren, projektledare provtagning och vaccination, på regionens hemsida.

Vid de två självprovtagningsstationerna kan den som har pågående symtom covid-19, samt har bokat tid via 1177.se komma och lämna prov utan att behöva gå ut ur bilen.

Man utför provtagningen på sig själv och självtestet skickas sedan till laboratorium för analys. Självtestet covid-19 är en egenprovtagning som visar om man har en pågående infektion av covid-19.

Så går det till

  • Så går provtagningen till på den mobila självprovtagningsstationen för covid-19.
  • När det är dags för din tid, som du bokat genom att logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster, tar du dig till den provtagningsplats du valt med bil. Det är inte tillåtet att åka kollektivt, ta taxi, cykla eller gå eftersom du har pågående symtom covid-19.
  • På provtagningsplatsen ska du stanna där du blir anvisad av personal eller skyltar. Stanna i bilen!
  • Du måste ha med dig giltig fotolegitimation. Det är också bra att ha med handsprit, pappersnäsdukar, en liten påse för skräp och en liten spegel om du har en.
  • Personalen kommer att gå runt och ge dig provtagningsmaterialet genom din öppna bilruta. Följ provtagningsinstruktionen som finns i provtagningspaketet.
  • När du genomfört självtestet covid-19 stannar du där du är så kommer personalen och hämtar provet.
  • Du får uppvisa legitimation.
Fler nyheter från Ångermanland

Kryssningsfartyg till Örnsköldsvik i helgen

ÖRNSKÖLDSVIK De som gillar båtar, eller rättare sagt fartyg, kan besöka Örnsköldsviks hamn på söndag. Då kommer nämligen 231 meter kryssningsfartyg, inklusive 400 tyska turister.

Oförrätter blev storbråk

KRAMFORS Två män misstänks för misshandel efter det bråk som inträffade i centrala Kramfors den 9 juli. Upprinnelsen är kopplad till ouppklarade konflikter mellan de inblandande...
Nordsverige rekommenderar

Äntligen tradjazz vid Mannaminne

HÄGGVIK För alla suktande tradjazzvänner som gått och längtat kan härmed meddelas att den klassiska tradjazzfestivalen vid Mannaminne, Häggvik, blir av i år den 24 juli. – Ja, så...

Vill ge trygghet även till de långtidsarbetslösa

LÄNET Nu kräver de stora fackliga organisationerna krafttag mot långtidsarbetslösheten. Man anser att allt för många går arbetslösa ett år eller längre. Något som inte är bra för...
Sport