Måndag 12 april 2021

Nordsverige

Regionens vaccinsamordnare Karin Sellgren är glad för att vaccinleveranserna håller på att stabilisera sig. Foto: ANNELI JERNBERG RVN

"Det är väldigt glädjande"

Vaccineringen för alla som fyllt 78 år har öppnat. Detta någon vecka tidigare än vad regionen räknat med men det dröjer ytterligare några veckor innan alla i den så kallade fas 2 får möjlighet att vaccinera sig mot corona.

LÄNET · Published apr 3, 2021 at 06:15

De osäkra vaccinleveranserna, som varit problematiska under lång tid, ser ut att stabilisera sig, enligt regionens vaccinsamordnare Karin Sellgren. Bland annat för att Astra Zenecas vaccin åter kan användas.

Därför väljer Region Västernorrland att öppna upp sina tidböcker några dagar tidigare än planerat för en något yngre åldersgrupp.

– Ja, vi öppnar nu för gruppen som har fyllt 78 år och erbjuder även dem att boka en vaccinationstid. Det är något tidigare än den preliminära tidplanen så det är väldigt glädjande, säger Karin Sellgren.

Det går bra att boka tid på vilken vaccinationslokal som helst inom regionen.

Samtidigt börjar den tredje vågen av smittspridning av coronaviruset märkas rejält på länets sjukhus. Vården trappar upp för att möta behovet och sjukhusledningen betonar vikten av att invånarna nu måste följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer för att plana ut smittspridningskurvan.

Just nu är det på sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall som vårdtrycket är som högst vad gäller covid-19, medan det för tillfället är lugnare i Sollefteå.

På sjukhuset i Sundsvall återöppnar sannolikt avdelning covid 2 snart.

Avdelningen planeras initialt få sex vårdplatser som kan ökas om det behövs. Arbetet med att säkra bemanning på avdelningen pågår nu. I Örnsköldsvik har sjukhuset klivit upp ett steg i sin upptrappningsplan till steg tre av fyra.

Trycket på intensivvården ökar och planeras att stärkas upp. På måndagen vårdades 54 patienter, varav sju med intensivvård.

Fler nyheter från Ångermanland
Nordsverige rekommenderar

IT-trassel kunde ha skadat 870 patienter

LÄNET 870 patienter inom Region Västernorrland utsattes för en potentiell risk för vårdskada sedan det trasslat till sig när Regionen bytte IT-system och patienterna som använde...