Söndag 24 januari 2021

Nordsverige

Smittskyddsläkare Hans Boman kan berätta att den brittiska mutationen av coronaviruset nu finns i Västernorrland. Foto: LENNART LUNDBERG

"Det är ett mycket gott tecken"

Nu finns den brittiska mutationen av coronaviruset i Västernorrland. Det framkom när regionen håll presskonferens på onsdagseftermiddagen.

LÄNET · Published jan 13, 2021 at 15:10

Det handlar om ett fall.

– Och den personen följde instruktionen och tog prov och höll sig isolerad, säger smittskyddsläkare Hans Boman som tror att detta fall inte kommer innebära någon smittspridning i länet.

Men han tror heller inte att Västernorrland kan undvika detta på sikt.

Det finns olika anledningar, enligt Boman till att den andra vågen som nu drabbat Västernorrland blivit så pass kraftig

– Människor är mer inomhus. Det innebär att trängseln blir högre. Och det gynnar spridning liksom att att luftfuktigheten är högre och det gynnar luftvägsvirus generellt liksom coronaviruset. ,säger han.

Vi befinner oss nu på en platå. Och den platån kommer vi nog att befinnas oss i i ett par veckor till. Även om de senaste prognoserna kanske visar en liten utveckling åt rätt håll.

Just nu är det Sollefteå som är den kommun som är värst drabbat i förhållande till folkmängden. Och där öppnar också som Nordsverige berättat en nya provtagningsanläggning för drive in-provtagning på Risö-området.

Men det finns enligt Boman ett positivt tecken.

– Andelen positiva av de som provtagits har nu minskat till 14,9 procent från över 19 procent som det var för några veckor sedan. Det är ett mycket gott tecken.

Vaccineringen har, enligt regionen gått bra.

– Vi har faktiskt kunnat använda hela den volym som vi fått tilldelad, säger vaccinsamordnare Karin Sellgren.

Regionen har alltså inte som vissa andra regioner sparat på vaccin dför att säkra en andra dos. Det innebär fram till och med förera veckan har 2150 personer fått sin första dos.

– Och den här veckan blir det 3000 personer ytterligare.

Nästa grupp som står på tur är de som är 70 år och äldre, personer som har stöd enligt LSS samt vård och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

– Vaccinationen av denna grupp planeras starta i början av februari under förutsättning att regionen får tillgång till mer vaccin än i nuläget. Målet är att 80 procent av alla personer som är 70 år och äldre ska ha vaccinerats innan 30 april 2021.

Fas 3 i vaccineringen är personer i åldern 18 - 69 år som tillhör riskgrupper.

– Här pågår ett arbete hos Folkhälsomyndigheten för att definiera riskgrupperna och vi inväntar deras rekommendationer. Den sista fasen, vaccination av alla vuxna, planerar regionen att starta under senare delen av april eller början av maj då ytterligare vaccin bli tillgängligt. Här finns en ambition att 70 procent av befolkningen över 18 år ska ha vaccinerats innan 30 juni.

Fler nyheter från Ångermanland

Via advokaten: Nej till topsning

ÖRNSKÖLDSVIK I slutet av fjolåret inlämnade överåklagare Mats Svensson en framställan om kroppsbesiktning i resningsärende. I klarspråk, en topsning av den tidigare...
Nordsverige rekommenderar

Omhäktning i mordmål

SOLLEFTEÅ På måndagen omhäktades den 47-åriga kvinna som är misstänkt för mord på en 71-årig man i en by öster om Ramsele under nyårshelgen. En 51-årig man och en 53-årig man...

Snökaoset i Ådalen

KRAMFORS Kommunerna i Ångermanland hade knappt hunnit återhämta sig efter förra veckans snöoväder innan det var dags igen. SMHI har gått ut med en klass 2-varning och under...

Jägarna i Mitt Norrland hjälper rådjuren

ÅNGERMANLAND En särskild bidragsfond med 100 000 kronor. Det avsätter nu Jägarförbundet Mitt Norrland för stödutfodring av rådjuren. Med den snömängd som kommit i Västernorrland...