Fredag 26 februari 2021

Nordsverige

Hans Boman vill att vi trots nedgången ska fortsätta att följa alla rekommendationer. Foto: REGION VÄSTERNORRLAND

Covid tycks minska i Västernorrland

Trots sju nya dödsfall i Ångermanland under senaste veckan ser covid-19 ut att minska i länet. antalet intensivvårdade har successivt minskat och det är färre som vårdas för sjukdomen på andra avdelningar. Men än kan man inte slappna av enligt smittskyddsläkare Hans Boman.

LÄNET · Published jan 20, 2021 at 20:00

Antalet smittade i covid-19 har gått ner och trycket på sjukhusen i Västernorrland har lättat något. Smittspridningen är dock fortfarande hög och enligt regionen är den närmaste tiden kritisk för att inte smittan återigen ska ta fart i Västernorrland.

Sammanlagt har 303 personer dött med Covid-19 i länet. 62 vårdas för covid-19 varav 26 är inte längre smittsam Fyra får intensivvård.

4 048 prover analyserades förra veckan. Av dem konstaterades 605 personer smittade med covid-19. Antalet provtagningar har gått från omkring 7 000 veckorna innan jul till omkring 4 000 under julledigheterna och har än så länge hållit sig kvar där.

Andelen positiva provsvar har under samma period gått från över 19 procent till strax under 15 procent.

- Vi har sett att antalet nya fall per vecka har minskat de senaste veckorna och antalet provtagningar har gått ner. Vi ser också att belastningen på våra sjukhus är lite lägre. Andelen smittade är lägre nu än för en månad sen. Intrycket är att det är lite mindre smittspridning, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Belastningen på sjukhusen är fortsatt hög men trycket har minskat något den senaste tiden. Just nu vårdas 62 personer med covid-19 på våra sjukhus varav 4 inom intensivvården. Specialistvården har i och med den minskade belastningen börjat en plan för att trappa ned covidvården så att personalen ska kunna återgå till sina ordinarie verksamheter.

Enligt Hans Boman är det extra viktigt att fortsätta följa rekommendationerna nu för att inte smittspridningen ska ta fart igen.

- Vi hoppas att den här utvecklingen i rätt riktning ska fortsätta, men det är osäkert. Vi är inne i den period på året, januari till mars, då det brukar vara som mest luftvägsvirus i farten. Den närmaste tiden är därför kritisk om vi ska kunna hålla nere smittspridningen, säger Hans Boman.

Vaccinationsarbetet är i full gång och till och med förra veckan hade cirka 5 100 personer vaccinerats i länet.

Fler nyheter från Ångermanland

Cityhandeln i ett gemensamt upprop

kramfors Runt om i landet är det många företagare som har det tufft ekonomiskt. Centrumutvecklare från 28 städer kräver i ett upprop att regeringen omedelbart betalar ut...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftmotståndare i motvind

SOLLEFTEÅ Arbetsgruppen Rädda Vaberget, som är emot vindkraftprojektet på Vaberget norr om Långsele, känner motvind. Det framgår i en skrivelse till kommunfullmäktige av gruppens...

Beslut om stängning av psykavdelning skjuts upp

HÄRNÖSAND Det blev inget beslut om stängning av de psykiatriska vårdplatserna i Örnsköldsvik. Detta eftersom de samarbetande oppositionspartierna Centerpartiet, Sjukvårdspartiet...

Muterat virus är allt vanligare

LÄNET Tendensen visar på minskad smittspridning de senaste veckorna. Samtidigt ökar fallen med muterat virus och ett skollov är i antågande. – Skollovsveckorna innebär alltid en...

Många saknar mål för lokalt livsmedel

Kramfors En majoritet av kommunerna i Norrland har en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat. Men mindre än var femte kommun har satt upp konkreta mål för hur mycket...