Måndag 30 november 2020

Nordsverige

Många coronatest hamnar enligt Region Västernorrland i sopkorgen vilket leder till att färra kan testas. Foto: ARKIV

Coronatester hamnar i soporna

Många coronatest hamnar i soporna. Nu slår region Västernorrland larm. Dessutom går man ut med att man vare sig kan eller får använda regionens självtest för att skaffa sig ett friskintyg, till exempel inför en resa.

LÄNET · Published nov 19, 2020 at 17:10

Den som behöver en sådant intyg får, enligt regionen, istället vända sig till ett privat testföretag och betala för testet. Regionens test för pågående covid-19 är kostnadsfritt för de som använder testet.

Det finns, när detta skrivs, två sådana företag i Västernorrland. Covidlabs i Sundsvall och HumanResurs i Örnsköldsvik. Dessa företag utför test för de som behöver ett intyg. Detta enligt en sammanställning från Folkhälsomyndigheten. Det finns också testföretag i grannlänen Västerbotten och Jämtland.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att man inte gjort någon värdering av aktörerna eller metoderna. Att ingå i listan innebär alltså inte att myndigheten har godkänt aktören eller det test som används.

De senaste två veckorna har 799 självtester av covid-19 i stort sett kastats rakt i soporna. Det handlar dels om test som hämtats ut men som sedan inte lämnats tillbaka för analys, dels om test som bokats men aldrig hämtats från utlämningsstället.

Det är, enligt Region Västernorrland, ett stort problem eftersom det just nu finns en stor efterfrågan på självtest och de personer som kanske är i störst behov av ett test riskerar att bli utan.

Det är viktigt att du bara bokar ett självtest om du är sjuk och det är jätteviktigt att du avbokar ditt test om du får förhinder eller tillfrisknar. Vi har en begränsad tillgång på självtester covid-19 så därför måste vi tillsammans hjälpas åt att se till att de räcker till så många som möjligt, säger Karin Sellgren projektledare provtagning Region Västernorrland..

Fler nyheter från Ångermanland

Vill öka avgift för ersättningskort med 200 procent

ÖRNSKÖLDSVIK Sedan 2016 har barn och ungdomar i Örnsköldsviks kommun fått ett gratis ungdomskort för bussresor. Nu vill kommunen höja kostnaden för ersättningskort när ett kort...

Upprörs över höjd kyrkoskatt

KRAMFORS Kyrkoavgiften höjs i Kramfors pastorat. Och detta bara dagar efter sista dagen för utträde ur Svenska kyrkan, vilket upprör Per-Henrik Bodin, medlem i Styrnäs församling.
Nordsverige rekommenderar

City blir Hotel Sollefteå

SOLLEFTEÅ City Hotel i centrala Sollefteå byter i december namn till Hotel Sollefteå - för att profilera orten mer. – City Hotel kan finnas överallt, men nu ändrar vi till Hotel...