Fredag 10 april 2020

Nordsverige

Foto: PIXABAY

Coronakulmen i länet om en månad

Kulmen för smittspridningen av det nya coronaviruset i Västernorrland kan komma om cirka en månad. Det visar den modell som Folkhälsomyndigheten presenterat för region Västernorrland.

LÄNET · Published mar 24, 2020 at 15:57

Enligt samma prognos skulle 100 personer med smittan sjukhusvårdas samtidigt i Västernorrland. Av dessa ska 25 kunna intensivvårdas.

Det framkom under en pressträff på måndagen.

– Vi ligger sent i kedjan. Och vi räknar med att klara av detta om Folkhälsomyndighetens scenario blir verklighet, säger Hans Boman Smittskyddsläkare.

Alla coronafall kommer att, enligt planeringen, få sin sjukhusvård i Sundsvall.

–Det kan betyda att patienter som behöver intensivvård av andra orsaker kommer att behöva vårdas vid våra andra sjukhus, säger Hans Boman.

Nu ändras provtagningsrutinerna i Region Västernorrland för det nya coronaviruset.
- Vi prioriterar provtagning av personer som är i behov av vård på sjukhus och personal inom sjukvården och äldreomsorgen med misstänkt covid-19.

Regionen har inte möjlighet att testa alla.

– Utan vi behöver prioritera att testa de som är i behov av sjukhusvård som uppvisar symptom på covid-19. Vårdpersonal prioriteras eftersom de är i kontakt med många patienter som tillhör riskgrupper.

Västernorrland har nu fått två nya fall och är uppe på 17 konstaterade fall. De två nya handlar om en person i femtioårsåldern och en i sjuttioårsåldern. En av dessa vårdas i intensivvård men läget är stabilt.

Skarpt brev till myndighet

SOLLEFTEÅ Migrationsverket glesar ut i asylboendena för att minska risken för smittspridning. Detta har föranlett en sträng skrivelse till Migrationsverket från Sollefteå kommun....

Flyttade på coronasmittad

MELLANSEL Glesare på asylboenden minskar smittspridningen. Det är Migrationsverkets inställning i coronatider, vilket föranlett förflyttning av asylsökande. Därav har myndigheten...