Söndag 20 september 2020

Nordsverige

Peter Edholm med dräktiga Svartros, som sommarbetar i naturbeteshage. Foto: ALINA ÖSTERSTRÖM

Bra kvalitet på årets vallskörd

Under årets första vallskörd, har delar av Västernorrlands län drabbats av isbränna. Hos mjölkbonden Peter Edholm har skörden lyckligtvis varit oförändrad.

SALBERG · Published aug 7, 2020 at 06:15

– Vallskörden har varit bra här i Nordingrå. Men jag vet att det har varit problem på andra ställen där man bara fått ut 50-70% av vallskörden i år på grund av isbränna, men vi har fått ut hundra procent av skörden. Det var bra vårregn, som gav växtligheten en bra skjuts, säger Peter Edholm som är mjölkbonde och håller till i Salberg.

Isbränna uppstår på en vallskörd om det bildas is ovanpå gräset under vinter och vår. Om solen ligger på isen, så får gräset signalen om att börja växa trots isen ovanpå, och det är då isbrännan och den största skadan uppstår. Vallen behöver syre för att överleva, något som snö släpper igenom, men alltså inte is.

Enligt Lantmännen har det förekommit en hel del isbränna längs norrlandskusten, som orsakat halvering av den normala skörden på vissa platser.

Men på Salbergs gård har det alltså inte varit någon förändring i vallskörden.

– Det lutar åt alla håll här, men det kan ju bli is av snön ändå. Det regnade ovapå snön också, men det blev ändå inte is.

Sedan gården blev KRAV-certifierad 2010 har den normala vallskörden minskat med ungefär 20 procent.

– När man är kravmärkt använder man bara naturligt gödsel. Konstgödsel har mer kväve i sig, vilket ger bra effekt på vallskörden, men är inte lika miljövänligt som naturligt gödsel. Det finns ju såklart många fördelar med att vara KRAV-certifierad också, jag får mer betalt för mjölken och det finns många bra regler kring djurvälfärd också, som att korna måste få beta fyra månader om året.

– Jag hoppas att det kommer ännu mer regler för KRAV-gårdar, för att vi verkligen ska kunna positionera oss som miljövänliga. Man skulle till exempel kunna använda miljöbränsle i maskinerna.

Att djur och natur mår bra är viktigt för Peter. Han har en medelstor mjölkgård med cirka 180 kor som bor på gården. Han har bland annat upprättat en naturbeteshage, där de dräktiga kvigorna brukar få beta veckorna innan kalvning.

– Det är bra för den biologiska mångfalden med naturbeteshagar. Arter som inte kan konkurera med det höga gräset får möjlighet att växa här när korna håller det betat.

Den vallen som växer på gården går mest åt till de egna djuren. Där slår man två gånger om året. Inför den andra omgången senare under sommaren ser det ut att bli lika bra skörd som den första.

”Vi har fått ut hundra procent av skörden”

Fredrik deltar i mästarkampen

ÖRNSKÖLDSVIK Inspelningarna av den 13:e säsongen av Mästarnas mästare drog igång i fredags. En av deltagarna är Fredrik Lindström, skidskytten från Anundsjö som numera går på...

Sollefteå inväntar försvarsbeslutet

SOLLEFTEÅ På fredagen rapporterade Dagens Nyheter om att regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i Riksdagen, Centerpartiet och Liberalerna, enats om att återetablera ett...

Vaccin kostnadsfritt för äldre och riskgrupper

LÄNET I år blir influensavaccinet kostnadsfritt för äldre och riskgrupper i Västernorrland. Tidigare har alla fått betala för sprutan. De nya reglerna har kommit till eftersom...