Söndag 26 maj 2019

Nordsverige

BILDSPEL: Lockande marknad i gammaldags miljö

Julmarknader står som spön i backen så här års, men det är inte många julmarknader häromkring som genomförs på ett så gammalt historiskt område som den i Olofsfors bruk. I de östra delarna av Ångermanland finns detta välbevarade bruk sedan 1762. Julmarknaden med de gamla byggnaderna som omgivning ger en gammaldags prägel som skapar en genuin känsla och atmosfär.

OLOFSFORS · Published nov 29, 2018 at 11:15

I år slogs det publikrekord med cirka 2 500 besökare under dagarna två.

Redan tidigt på lördagen var kommersen var raskt igång bland de polkagrisrandiga stånden.

Några minusgrader och sol skapade perfekta förutsättningar för utomhushandel och ville man värma sig lite, så fanns det marknad även inomhus.

– Första året som julmarknad ordnades här på Olofsfors bruk i bruksmuseets regi var 2005. Vi satsar på att det ska vara en kvalitetsmarknad med lokalproducerad slöjd, hantverk och mat, berättar Anette Öberg, som marknadsansvarig.

Hantverk av olika slag, dörrkransar, tomtar, tunnbröd, äppelmust och hembakt bröd var något av det som kunde hittas bland stånden.

Godis fanns också i olika former och ett par som fastnat vid godisståndet i handelsboden var Kajsa och Alice Granström.

– Det är ju gott med lite godis, tycker de båda medan de väljer bland klubborna, men ståndet med jongleringssaker var ännu roligare.

När det började skymma över Olofsfors anlände det hästburna luciaföljet med Lucia på hästen Sigge i spetsen. Följet visade upp sig i all sin grannlåt och knappt hann hovarnas klamp mot grusvägen avta, innan Ture Holms eldkonster kunde beskådas. Jonglering med brinnande facklor och traditionell eldslukning lyste upp i skymningen.

En som stannade till och handlade jongleringsbollar var Christina Wäringstam från Nordmaling.

– Det ser roligt ut och jag tänkte lära mig ordentligt, säger hon. Det är mycket trevligt här på julmarknaden i Olofsfors, säger hon.

För den som går hela marknadsslingan förbi herrgården, smedjan och bagarstugan blir julmarknaden även en fascinerande natur- och kulturupplevelse med Leduån gnistrande som den bästa av juldekorationer.

Det är mycket trevligt här på julmarknaden i Olofsfors

Matnyttigt föredrag

KRAMFORS Stringo i Nyland har med sina fordonslyftare vuxit runt om i världen och lever allt mer på export. Kraven är stenhårda och att hitta rätt kompetens är avgörande för...

Det blir lättare att få ett tillfälligt alkoholtillstånd

RAMSELE I fortsättningen är det lättare för lastbilsträffen och andra tillfälliga arrangemang att få tillstånd att servera alkohol. Det har kommunstyrelsen i Sollefteå beslutat.

Färre länsbor röstar i förtid

LÄNET Allt fler svenskar vill förtidsrösta i EU-valet. Framför allt är det i storstadsregionerna som fler gått till valurnorna i förväg. I glesbygdslänen är utvecklingen den...