Onsdag 15 juli 2020

Nordsverige

Nu ökar drunkningsolyckorna i hela Sverige varnar Svenska Livräddningssällskapet. Foto: MARIA BOSTRÖM

Befarar fler drunkningsolyckor

Sol, värme, bad och ledigt på hemmaplan. Då ökar drunkningsolyckorna. Det så pass mycket att Svenska Livräddningsällskapet går ut och varnar.

LÄNET · Published jun 29, 2020 at 11:24

Trots att det fortfarande finns några dagar kvar i juni har redan elva personer dött till följd av drunkningsrelaterade händelser.

Det visar en sammanställning som tidningen Aftonbladet tagit fram med hjälp av Svenska Livräddningsällskapet. Nio av drunkningsolyckorna inträffade efter att värmen kom dem de senaste tio dagarna och fyra av olyckorna hände under midsommardagen.

Svenska livräddningssällskapet, som ställer samman alla drunkningsolyckor i landet redovisar att 17 personer omkom mellan januari och maj jämfört med de 11 som hittills avlidit i juni i år. jämfört med fem i juni 2019 och 18 det varma året i juni 2018.

– Det är väldigt allvarligt och viktigt att vi tillsammans försöker hålla nere den siffran genom att badvakta varandra och aldrig vara vid vatten ensamma. Det är inte många som ropar på hjälp, utan drunkningar sker ofta i tysthet. Man kämpar för att hålla sig över ytan, säger Peter Karlborg vid Svenska livräddningssällskapet till Aftonbladet.

Värderingar före stämningsansökan

BREDBYN Tidigare var tanken att en stämningsansökan förmodligen skulle hinnas med före sommaren. Men nu ligger en annan tidsplan. – Vi ska titta närmare på vissa fordon och låta...

Ungdomsmottagningen blir mer digital

LÄNET Region Västernorrland vill nu se till så att ungdomar ska kunna få kontakt med ungdomsmottagningar även under sommaren. Även när regionen drar ned på verksamheten. Detta...

Lidl vill flytta till Hågesta

SOLLEFTEÅ Lidl:s planer på att bygga nytt på Hågestaområdet ligger kvar. En ansökan om att få anpassa detaljplanen för området har gått in till kommunen. Och nu väntar man på...