Söndag 26 maj 2019

Nordsverige

Jonny Lundin (C) hoppas att Moderaterna ändrar sig och accepterar en entreprenad av BB i Sollefteå. Foto: ARKIV/LENNART LUNDBERG

BB:s öppning läggs på is

Det blir ingen entreprenad av Sollefteå BB. Det har den nya majoriteten bestående av Moderater, Socialdemokrater och Liberaler beslutat. Istället läggs utredning om entreprenad på is. Någon öppning är inte aktuell under överskådlig tid.

Länet · Published dec 6, 2018 at 14:54

Oppositionen är kritisk till förslaget.

– Vi vill utveckla den akuta verksamheten vid sjukhuset i Sollefteå och menar att sannolikt kan en entreprenör på ett bättre sätt göra detta framåt än Region Västernorrland idag. Det är därför olyckligt att den politiska majoriteten (Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna) nu lägger frågan om en alternativ drift av sjukhuset i ”malpåse” under troligtvis de närmsta fyra åren. En fråga som både Moderaterna och Liberalerna tidigare aktivt har drivit, inte minst under valrörelsen, för en utveckling i Sollefteå, säger Jonny Lundin (C) tillträdande oppositionsråd i Region Västernorrland.

Han hoppas nu att Centerns tidigare samarbetspartier ska ändra sig innan man tar ett slutgiltigt beslut i frågan.

– Vi lyfter därför nu ett konstruktivt förslag, helt i linje med tidigare samtal med delar av majoriteten (Moderaterna), som vi tycker att det borde gå att nå en bred politisk samsyn om för en utvecklad vård i Sollefteå. Ett konstruktivt förslag där vi istället vill att Regiondirektören skyndsamt undersöker om det finns ett seriöst intresse hos organisationer, föreningar eller företag för att driva sjukhuset i Sollefteå samt regiondriven primärvård i området och i så fall om det även finns en vilja att utveckla den akuta verksamheten vid sjukhuset inom kirurgi, ortopedi och BB/förlossning, fortsätter Jonny Lundin (C).

Parallellt med detta föreslår oppositionen också en omgående återstart av akutkirurgi dagtid, tillsvidare i regionens regi, vid sjukhuset i Sollefteå.

Nordsverige söker fler av de inblandade för en kommentar och texten kan komma att uppdateras.

Matnyttigt föredrag

KRAMFORS Stringo i Nyland har med sina fordonslyftare vuxit runt om i världen och lever allt mer på export. Kraven är stenhårda och att hitta rätt kompetens är avgörande för...

Det blir lättare att få ett tillfälligt alkoholtillstånd

RAMSELE I fortsättningen är det lättare för lastbilsträffen och andra tillfälliga arrangemang att få tillstånd att servera alkohol. Det har kommunstyrelsen i Sollefteå beslutat.

Färre länsbor röstar i förtid

LÄNET Allt fler svenskar vill förtidsrösta i EU-valet. Framför allt är det i storstadsregionerna som fler gått till valurnorna i förväg. I glesbygdslänen är utvecklingen den...