Torsdag 13 maj 2021

Nordsverige

Foto: ARKIV/GUNILLA LYRÉN

Bara nödvändig vård på hälsocentraler

Trycket på vården av både covidbehandling och vaccinering är stort – därför kan Västernorrlands hälsocentraler främst erbjuda nödvändig och akut vård.

LÄNET · Published apr 28, 2021 at 14:12

– Personal från samtliga hälso- och vårdcentraler i länet arbetar med vaccinationsarbetet samtidigt som sjukhusen nu behöver förstärkning med personal från primärvården. Den personal som i första hand behövs i covid-vården på sjukhusen är sjuksköterskor och distriktssköterskor som även behövs i vaccinationsarbetet, säger Gun-Britt Milioris, vårdvalschef, Region Västernorrland.

Beslutet gäller både regionens hälsocentraler och privata. Det påverkar till exempel förebyggande vård och planerade uppföljningar.

– Det är naturligtvis mycket tråkigt när primärvården inte kan upprätthålla tillgängligheten och bedriva normal verksamhet. Men covid-vården och vaccinationsarbetet är prioriterade uppdrag och behöver fortgå med fortsatt hög intensitet som förhoppningsvis kommer att leda till minskad smittspridning och minskat behov av vård. Vi hoppas därför på förståelse från allmänheten över att vi behöver begränsa utbudet från hälso- och vårdcentralerna under en tid med anledning av pandemin säger Ingeborg Wiksten, Vårdvalsutskottets ordförande, Region Västernorrland.

Fler nyheter från Ångermanland

Vuxenpsyk i Ö-vik läggs ned

ÖRNSKÖLDSVIK Återremissen kunde inte påverka. Nu läggs vuxenpsykiatriska avdelningen i Örnsköldsvik ned. Detta trots ett kraftigt motstånd från oppositionen.

Fortfarande eko av skotten i Ådalen

KRAMFORS Ådalen 31 var en viktig händelse och en tid av mycket motsättningar i samhället. Dramatiken och att militären sköt mot demonstrerande arbetare gav eko runt om i Europa...
Nordsverige rekommenderar

Vindkraftbolagen ger svar

Sollefteå Vindkraftbolagen Wpd och Eolus har i en skrivelse till kommunen besvarat några frågor som uppstått med anledning av att bolagen ansökt om att få bygga högre, men färre,...

Rösträtt en grund för demokrati

SVERIGE En grundtanke med demokrati är att medborgarna ska ha en möjlighet att vara med och tycka till. Därav är den kvinnliga rösträtten en viktig del i en demokrati.

Matcher för unga i länet tidigast i juni

LÄNET Trots regeringens besked i dag om planerade lättningar av restriktionerna från 1 juni, så blir det i Västernorrland aktuellt med tävlingar för barn och unga tidigast efter 4 juni.

100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången

Sverige Beslutet togs förvisso 1919, men det var först 1921 som det praktiskt kunde användas. Därför firar demokratin och kvinnliga rösträtten 100 år i år. Ett beslut som...
Sport