Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Nyligen har EU-parlamentet röstat igenom ett förslag om att förbjuda engångsartiklar i plast, just de artiklar som utgör cirka 70 procent av skräpet i havet. Foto: PRESSBILD

Att motverka matsvinn del av klimatarbetet

Att det finns ett antal klimatutmaningar har knappast gått någon förbi. Där är det onödiga matsvinnet en del som lätt går att motverka. Andra klimatsparande åtgärder är mer komplicerade.

ÅNGERMANLAND · Published jan 2, 2019 at 13:00

I Sverige samarbetar Naturvårdsverket med Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att motverka matsvinn.

Detta utifrån att den svenska livsmedelshanteringen svarar för en stor del av vår miljöpåverkan. Årligen uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall per år - vilket motsvarar utsläpp på cirka två miljoner ton koldioxid. Det är ungefär tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Från och med år 2021 är det dessutom stopp för engångsartiklar i plats, så som bestick, tallrikar och plast.

Detta utifrån ett nyligen taget beslut i EU-parlamentet om att förbjuda just engångsartiklar i plast.

Sedan tidigare har Sverige legat efter många andra länder när det gäller användande av plast, även om det införts en informationsskyldighet rörande plastkassar.

Då för att uppnå EU:s mål om maximalt 40 plastkassar per år och person till år 2025. Bara ifjol låg vi i Sverige på 83 plastkassar per person.

Beslutet i EU-parlamentet om förbudet mot engångsartiklar i plast fick en klar majoritet och det förutsätts också att medlemsländerna vidtar åtgärder för att begränsa användningen av många andra plastprodukter också.


– Jag välkomnar att EU nu tar ledaransvar för omställningen till minskad plastkonsumtion och framtagandet av miljövänliga alternativ. Det är hög tid att nedskräpningen i haven får det internationella fokus som det förtjänar och att EU:s medlemsländer tillsammans tar ett tar ett krafttag för att stoppa nedskräpningen, kommenterar EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) beslutet.

Om EU:s plastförbud

  • Från och med 2021 förbjuds alla engångsartiklar av plast enligt beslut i EU-parlamentet.
  • De produkter som förbjuds beräknas stå för cirka 70 procent av den den nedskräpning som sker i haven.
  • Förbudet gäller plastföremål som tops, bestick, tallrikar, sugrör, drinkpinnar och ballongpinnar.
  • Därtill tillkommer minskad användning och stärkt producentansvar för produkter som snabbmatsförpackningar, dricksmuggar, plastpåsar, chipspåsar, godispapper och cigarettfilter.

70

procent av skräpet i havet består av engångsartiklar i plast.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...