Söndag 16 juni 2019

Nordsverige

Den torra sommaren till trots dignar det av frukt i de svenska äppelträden. Foto: MARIA BOSTRÖM

Årets äppelskörd är rekordstor

Dignande frukter i mängder. Den torra sommaren till trots har 2018 visat sig vara ett bra äppelår där det till och med talas om rekordskörd. Vare sig det är trädgårdsodling eller professionell odling står facit att finna i närmsta äppelträd.

ÅNGERMANLAND · Published okt 6, 2018 at 13:15

Svensk livsmedelsproduktion är allt mer i ropet och svenska äpplen likaså.

Den professionella äppelodlingen i landet har ökat med 12 procent de senaste sex åren och allt fler vågar sig på yrket enligt Jordbruksverkets statistik.

Där är en bidragande orsak att svenska konsumenterna har tagit de svenska äpplena till sina hjärtan.

Trots att sommaren bjudit på extrema väderförhållanden för alla svenska lantbrukare, inklusive fruktodlarna som fick se tillväxten sätta fart först efter regnen i augusti, blir det en bra äppelskörd.

Kanske rent utav rekordstor. Ifjol skördades drygt 22 100 ton äpplen i Sverige, året däessförinnan 24 500 ton. Resultatet av årets låter ännu vänta på sig men det ser lovande ut.

– I år ser det ut att bli en stor skörd, en del talar om rekord. Det är svårt att sia om vilka volymer det kan handla om, kommenterar Sten Olsson, ordförande för LRF Trädgårds fruktsektion.

Hur tar man då bäst hand om den egna äppelskörden kan man undra. Jo, till att börja med handlar det lite om vilken sort man har, är det en lagringsduglig sort eller inte.

Är det en äppelsort som kan lagras är det viktigt att hantera äpplena varsamt vid plockning och lagring.

Gärna att varje äpple lindas in i tidningspapper för att sedan läggas i en låda som förvaras svalt, fuktigt och mörkt. Idealet är förvaring i 3 till 5 plusgrader, absolut inte frost.

För de ej lagringsdugliga äppelsorterna - och även fallfrukt - finns det gott om välsmakande idéer för tillvaratagning. Bakning med äpplen tenderar att landa väl i gommen. Andra alternativ är att koka mos, torka äpplen i skivor och äta som godis eller kanhända ett nyttigare alternativ till fredagschipsen. Det går också att göra äppelmust eller med hjälp av en råsaftcentrifug ladda en uppsättning flaskor med flytande och välsmakande vitaminer så här inför förkylningstider och bitande vintervindar.

Då kan råsaft med somrig äppelsmak sitta riktigt fint.

Raggmunkar med äpple (4 portioner)

Ingredienser:

2dl havregryn

2 dl siktat dinkelmjöl ½ tsk salt

5dl mjölk

1 äpple

3 ägg

Smetana

½ dl rårörda lingon

140 g bacon

2 msk smör

1.Blanda havregryn med dinkelmjöl och salt i en bunke. Vispa ner mjölken till en slät smet.

Riv äpplet och vispa ned tillsammans med äggen.

2.Vispa smetana och lingon luftigt.

3.Knaperstek baconet. Stek små pannkakor i smör. Servera med lingonsmetana och bacon.

Vill bygga bredbandsbullerbyar

SOLLEFTEÅ Nu vill det kommunala bostadsbolaget Solatum i Sollefteå satsa på moderna attraktiva bostäder för de som bor på landet. Detta i projektet Bredbandsbullerbyar. Bland...