Torsdag 2 juli 2020

Nordsverige

Arbetsförmedlingen ska vara kvar i hela landet

Arbetsförmedlingen ska finnas kvar i någon form även i de kommuner där kontoren har stängt eller planerar att stängas. Det har partierna bakom januariöverenskommelsen enats om.

Länet · Published dec 19, 2019 at 09:08

Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson uppger i en intervju med Mats Knutsson, i SVT:s program Mats möter, att S, MP, C och L enats om att ändra inriktningen på den hårt kritiserade reformeringen av Arbetsförmedlingen.

I ett nytt regleringsbrev får myndigheten i uppdrag att säkerställa att det finns lokal närvaro i någon form.

Det kan ske ”genom egna kontor, i samarbete med kommuner eller genom deltagande vid statliga servicekontor”.

– Vi har i regleringsbrevet kommit överens om att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att på samtliga ställen där man beslutat om en nedläggning ska man nu se till att det finns en ändamålsenlig lokal närvaro, säger Anders W Jonsson i programmet.

– Det ska finnas möjlighet att möta Arbetsförmedlingen på plats på de här ställena, säger Jonsson.

Det var i början av 2019 som Arbetsförmedlingen meddelade att 132 kontor skulle läggas ned och cirka 4 500 personer, var tredje anställd, varslades om uppsägning.

I januariavtalet slogs sedan fast att privata aktörer ska ta över den arbetsförmedlande verksamheten, vilket mötte bred kritik bland annat eftersom det anses hota stödet till arbetslösa i glesare befolkade delar av landet.

Kritiken mot reformen har växt under hösten. Kulmen nåddes när riksdagens oppositionspartier nyligen väckte misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, som är arkitekten bakom Centerns krav på reformering av AF, säger till DN att beslutet även betyder att kontor som redan har stängts kan öppnas igen.

Läs mer

  Det ska finnas möjlighet att möta Arbetsförmedlingen på plats på de här ställena.

  132

  Arbetsförmedlingskontor, sammanlagt, har redan beslutats läggas ned.

  Spjut hittade på sjöbotten på badplats

  KORNSJÖ Bara en tragedi bort. Det kan sägas om de spjut som i tisdags hittades fästa i sjöbotten intill bryggan vid Kornsjöbadet. – Vi blev så chockade. Jag tänkte att det ska...

  Nya vårdutbildningar på folkhögskolor

  Hola Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör och behandlingsassistent. Det är några av de utbildningar som nu startart på Hola folkhögskola. Örnsköldsviks folkhögskola kommer att...

  Åter tillåtet att elda i Västernorrland

  LÄNET Nu upphör eldningsförbudet i Västernorrland. Från klockan 16 den 2 juli är det åter fritt fram att elda som vanligt . Men länstyrelsen uppmanar till försiktighet.
  Redaktionen har ordet
  Opinion
  Behöver du hjälp?


  Sport