Fredag 27 november 2020

Nordsverige

Skjut inte björn från helikopter

Ledare · Published okt 21, 2020 at 01:15

Att skjuta björn från helikopter och sen bränna upp kroppen. Känns det okey? Knappast någon tycker väl att detta är något man borde syssla med i Sverige år 2020. Barbariskt, för att inte säga oetiskt och korkat.

Vi förfasar oss gärna över hur man jagar elefanter och noshörningar i Afrika. Elefantungar lämnas åt sitt öde och noshörningar får ligga och ruttna sen betarna sågats av. Huvva!

I Sverige kallas björnjakt med helikopter skyddsjakt. Björnen liksom våra andra rovdjur; varg, järv, lodjur, fjällräv, kungsörn och lo är fridlysta. Ett tag var rovdjuren utrotningshotade men nu är de tillbaka med råge i den svenska faunan. Från 1960-talet och framåt har Sverige framgångsrikt drivit ett arbete som gör att hoten mot dessa rovdjur har minskat.

Nu utgör rovdjuren i stället ett hot mot landsbygdsbefolkning, tamboskap och hundar. Björnen kan riva såväl får och kalvar som renar och kommer det en jakthund i vägen stryker den också med. Det är då man tar till skyddsjakt.

Svenska jägareförbundet anser att man misslyckats kaptitalt med att balansera licensjakt och skyddsjakt.

I landets norra delar har antalet björnar som avlivas via skyddsjakt under våren ökat markant de senaste åren. I exempelvis Norrbotten avlivades i år cirka 60 björnar via skyddsjakt och endast 20 fanns kvar att fälla under höstens licensjakt. Antalet skyddsjagade björnar ökar även i andra län.

I regeringens proposition En hållbar rovdjurspolitik finns stöd för att det är licensjakt som ska vara förvaltningsmetod av björnstammen. Den ska begränsa rovdjurstammarnas storlek så att det uppstår balans och stammarna inte växer sig för stora och hotar landsbygdsbefolkningens liv och ekonomi.

Jägareförbundet menar att det är licensjakten som ska reglera stamstorleken. Det är ju en vettig insikt och även propositionens avsikt.

Nu gör länsstyrelserna som utfärdar jakttillstånden tvärtom och fler björnar jagas genom skyddsjakt. Man kan inte annat säga än att detta är upp- och nervända världen.

Det är inte bara osmakligt att jaga björn med helikopter och sedan destruera kropparna så att ätbart kött går upp i rök, det gör också att jägarna får en mycket mindre tilldelning och jakten rumphuggs.

Man behöver inte vara jägare för att inse att detta är fel. Gör om och gör rätt. Hur svårt kan det vara?

Ett tag var rovdjuren utrotningshotade men nu är de tillbaka med råge i den svenska faunan

Svenska jägareförbundet anser att man misslyckats kapitalt med att balansera licensjakt och skyddsjakt.

Här avslöjas dubbelmoralen hos ledande politiker i länet

Vi i Sjukvårdspartiet fick besk kritik av företrädare för den politiska majoriteten i Region Västernorrland när vi i september förra året ”glatt släppt in två avhoppade...

Hylla de gröna näringarna

Den gröna näringen är stor i norra Sverige och vi har oerhört mycket att vara stolta över.

Kommunerna måste köpa mer från lokala företag

Det finns en bild att de flesta kommuner är väldigt små. Det är inte sant. Som arbetsgivare är de jättar, särskilt om man jämför med storleken på andra aktörer. Här i Ångermanland...

Ta ungdomars oro på allvar

I takt med en alltmer oroande utveckling läggs mer och mer ansvar på den unga att själv lösa problemen.

Munskydd ger säkra avstånd

Fler än 8 personer kan sitta säkert i Globen. Från och med 24 november får endast åtta personer delta vid allmänna sammankomster. Detta gäller bl. a. teaterföreställningar,...

Enad front vinner tillit och tro

Att som medborgare och företagare se kommunledningen i enad front ökar den gemensamma självkänslan.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport