Torsdag 19 september 2019

Nordsverige

Mer trycksvärta på fingrarna!

Ledare · Published jul 4, 2019 at 08:00

Jag är tidningsfantast av födsel och ohejdad vana. Ända sedan jag tog mina första stapplande steg i den journalistisk myllan som ung tonårig volontär på Nord-Sverige i början av 1980-talet har tidningar i pappersformat varit mitt signum.

En morgon utan en tidning att bläddra i är… ingen morgon alls. Får jag inte trycksvärta på fingertopparna till morgonkaffet kan jag lika gärna stanna kvar i sängen.

På söndagarna plockar jag fram veckans sparade nummer av Nord-Sverige till frukosten för att inte få tidningsabstinens.

Den digitala revolutionen innebär att vi har ständig tillgång till nyheter bara några knapptryck bort på mobiltelefonen. Ju snabbare desto bättre. Tack vare den moderna tekniken är vi uppdaterade om allt från trafikstopp på E4:an i Skuleskogen till senaste fullmäktigedebatten i Dorotea dygnet runt.

Hör man sirenerna från en brandbil blir man frustrerad om det inte redan står på närmaste tidningssajt vad som hänt…

Men när det gäller analyser, fördjupningar och debatt kan inget slå den gamla hederliga papperstidningen.

Att kunna prenumerera på en nyhetstidning och få den levererad hem till brevlådan borde vara en demokratisk rättighet oavsett om man bor på Övre Östermalm eller i Övra utanför Junsele.

SVTs naturredaktion i Umeå gick mot strömmen när de lanserade ”slow-TV” i våras med den stora älgvandringen i Kullberg. Genomslaget och uppmärksamheten för projektet visar att vi är många som ledsnat på ”klick-journalistikens” stress och höga tempo.

För några veckor sedan följde Public Service-kollegorna på Sveriges Radio efter med något som väl närmast får kallas ”slow-radio” när P4 Västernorrland skickade ut två reportrar i skogen på temat ”Vilse i Västernorrland”. Uppdraget var att lära sig överleva i skogen och hitta hem (och efter två dagar i skogen hittade de hem till radiohuset i Sundsvall igen…).

Att ”mediekonsumenterna” timme efter timme följer en TV-sändning där man väntar på att få se älgar och lyssnar på radio för att höra hur några reportrar har det när de vilse i skogen är ett tecken på att vi kan kombinera ny och gammal teknik och att allt inte är bråttom, bråttom.

För oss tidningsläsare är det här förresten inget nytt. Allt handlar inte bara om snabb ”klick-journalistik”. Gamla hederliga tidningsreportage som man kan läsa i lugn och ro vid köksbordet, i hängmattan eller på dasset i en prasslande papperstidning där man får trycksvärta på fingertopparna är oslagbart.

Vi kan väl kalla det för ”slow-news”.

Trevlig läsning!

Den snabba och ständiga tillgången på internet-nyheter slår fortfarande inte gammaldags media ifråga om analyser, fördjupningar och debatt.

Tro på unga och investera i framtiden

I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida...

Det går att tänka hela Sverige!

De små förändringarnas tyranni har successivt urlakat landsbygden och målet har varit centralisering. Det har pågått i årtionden. Det blev med facit inte alls bra med för mycket...

Utveckla vården av dementa i hela kommunen

Rätten till jämlik och god vård i hela kommunen är självklar. Vår bestämda åsikt är att det inte ska spela någon roll var i länet eller kommunen du bor – du har rätt till god och...

Varför bita ihop och hålla käft?

Vad är det som gör att viss fakta aldrig når ut eller går in? Och vad är det som gör att somliga nyheter bara glider förbi medan annat strunt görs till värsta grejen?

Centerpartiet: Nu stoppar vi extraskatten på bensin

I höstbudgeten blir en lång rad liberala reformer verklighet för miljontals svenskar. Reformerna är ett resultat av Centerpartiets förhandlingar med S, MP och L. Till exempel gör...

Skatt som inte drar isär landet

En artikel på DN-debatt i förra veckan förtjänar uppmärksamhet i en tid när nya lösningar krävs för att klara dagens ekonomiska, sociala och klimatmässiga utmaningar. Lars Marcus...