Söndag 31 maj 2020

Nordsverige

Mer trycksvärta på fingrarna!

Ledare · Published jul 4, 2019 at 08:00

Jag är tidningsfantast av födsel och ohejdad vana. Ända sedan jag tog mina första stapplande steg i den journalistisk myllan som ung tonårig volontär på Nord-Sverige i början av 1980-talet har tidningar i pappersformat varit mitt signum.

En morgon utan en tidning att bläddra i är… ingen morgon alls. Får jag inte trycksvärta på fingertopparna till morgonkaffet kan jag lika gärna stanna kvar i sängen.

På söndagarna plockar jag fram veckans sparade nummer av Nord-Sverige till frukosten för att inte få tidningsabstinens.

Den digitala revolutionen innebär att vi har ständig tillgång till nyheter bara några knapptryck bort på mobiltelefonen. Ju snabbare desto bättre. Tack vare den moderna tekniken är vi uppdaterade om allt från trafikstopp på E4:an i Skuleskogen till senaste fullmäktigedebatten i Dorotea dygnet runt.

Hör man sirenerna från en brandbil blir man frustrerad om det inte redan står på närmaste tidningssajt vad som hänt…

Men när det gäller analyser, fördjupningar och debatt kan inget slå den gamla hederliga papperstidningen.

Att kunna prenumerera på en nyhetstidning och få den levererad hem till brevlådan borde vara en demokratisk rättighet oavsett om man bor på Övre Östermalm eller i Övra utanför Junsele.

SVTs naturredaktion i Umeå gick mot strömmen när de lanserade ”slow-TV” i våras med den stora älgvandringen i Kullberg. Genomslaget och uppmärksamheten för projektet visar att vi är många som ledsnat på ”klick-journalistikens” stress och höga tempo.

För några veckor sedan följde Public Service-kollegorna på Sveriges Radio efter med något som väl närmast får kallas ”slow-radio” när P4 Västernorrland skickade ut två reportrar i skogen på temat ”Vilse i Västernorrland”. Uppdraget var att lära sig överleva i skogen och hitta hem (och efter två dagar i skogen hittade de hem till radiohuset i Sundsvall igen…).

Att ”mediekonsumenterna” timme efter timme följer en TV-sändning där man väntar på att få se älgar och lyssnar på radio för att höra hur några reportrar har det när de vilse i skogen är ett tecken på att vi kan kombinera ny och gammal teknik och att allt inte är bråttom, bråttom.

För oss tidningsläsare är det här förresten inget nytt. Allt handlar inte bara om snabb ”klick-journalistik”. Gamla hederliga tidningsreportage som man kan läsa i lugn och ro vid köksbordet, i hängmattan eller på dasset i en prasslande papperstidning där man får trycksvärta på fingertopparna är oslagbart.

Vi kan väl kalla det för ”slow-news”.

Trevlig läsning!

Den snabba och ständiga tillgången på internet-nyheter slår fortfarande inte gammaldags media ifråga om analyser, fördjupningar och debatt.

(C) Historisk skattesänkning för landsbygdsbor

När landsbygden mår bra mår hela Sverige bra, men delar av landsbygden står inför svåra utmaningar. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre...

Decentralismen är segrare

Att sprida sina enheter, på fler orter, helt åtskilda arbetsgrupper och med mindre enheter till följd visar sig vara ett både lyckat och klokt val.

Norden måste samla sig och stärka samarbetet

Efter andra världskriget öppnades gränserna mellan de nordiska länderna. För snart 70 år sedan konkretiserades samarbetet med såväl passunion som gemensam arbetsmarknad. Nordiska...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Så mycket bättre...

Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.