Lördag 18 september 2021

Nordsverige

Humlor kräva denna dryck

Ledare · Published sep 9, 2021 at 01:15

I dessa kräft- och surströmmingstider är det lätt att tänka på Albert Engströms snart 100 år gamla ”slogan” inför folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922 ”Kräftor kräva dessa drycker”.

Fast nu handlar det inte om alkohol utan om vanlig enkel komjölk, det handlar om humlor och fjärilar och inte kräftor och surströmming.

Media tävlar just nu om vem som kan vara mest alarmistisk efter FN-organet IPCC:s oroväckande klimatrapport. Och ja, läget är allvarligt. Smältande polarisar, en golfström som visar tecken på att stanna av och ”katastrofväder” runt om över jordklotet. Tillräckligt allvarligt för att vi måste ta klimatfrågan på allvar. Tillräckligt allvarligt utan att vi behöver ta till överdrivna sensationsrubriker i såväl morgon- som kvällstidningar.

Men däremot måste vi faktiskt hålla oss för goda från att ställa olika miljömål mot varandra.

Som ett brev på posten höjs åter röster för att vi ska bojkotta animaliska livsmedel och äta vegetariskt istället. IPCC:s rapport tas som argument för att vi ska sluta att dricka och äta mjölkprodukter, sluta äta nöt- och lammkött.

Nyligen såg jag en debattartikel från en av Sveriges mest aktiva skribenter när det gäller att bedriva intensivt lobbingarbete för att leva veganskt, Jonas Norberg. Den här gången var hans förslag att landets skolelever ska serveras växtbaserad mat som standard, att det är ”en livsviktig process att skolköken genast växlar över till växtbaserad mat”.

Jag tar mig för pannan. Ständigt detta polariserande med ”antingen eller”. Allt är inte svart eller vitt. Ät gärna mer grönt. Också.

Jag missunnar inte spannmålsbönder att få leverera säd till havredrycksproducenter. Tvärtom. Havredryck är bra. Också.

Däremot är jag desto mer kritisk mot antimjölklobbyns försök att kleta ihop förhållandena för svenska mjölkkor och köttdjur med till exempel brasilianskt ”naturbetande” nötboskap eller antibiotikastinna tjurar i södra Europa.

Vill du dricka havredryck eller sojadrinkar istället för komjölk så varsågod. Men kom inte och säg att du gör det för att det skulle vara bättre för miljön i Sverige. För i samma stund som du aktivt väljer bort komjölk till förmån för havredryck bidrar du faktiskt till att minska förutsättningarna för en biologisk mångfald i den svenska naturen.

Humlor och fjärilar kan inte överleva på en havreåker, men väl på en blommande äng. En förutsättning för att vi ska ha en artrik blomsteräng är faktiskt att det finns betande kor, getter och får.

I samma stund som marken inte betas längre påbörjas förbuskningen med sly som tränger undan den artrika blomsterängen och ska det finnas betande kor, getter och får måste det finns att någon som vill konsumera mjölk och kött.

Som sagt; Humlor kräva denna dryck.

C hoppas på riktiga bidrag till kommunerna i budgeten

Den 20 september presenteras budgeten, vi hoppas nu att regeringen lyssnar till oss i kommuner och regioner och att regeringen vänder trenden med ökningen av riktade statsbidrag....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

Se upp för dyra konsultarvoden

Nu är det hög tid innan valet att stå för vad som skett! Som skattebetalare i Region Västernorrland kräver jag en redovisning av vad konsultarvodena har kostat oss skattebetalare...

Humlor kräva denna dryck

I samma stund som du aktivt väljer bort komjölk till förmån för havredryck bidrar du faktiskt till att minska förutsättningarna för en biologisk mångfald i den svenska naturen.

TCO: Försvara demokratin mot nutidens hot och hat!

Hot och våld mot tjänstemän är ett av flera allvarliga hot mot demokratin. Riksdag och regering måste vara en motkraft och vidta kraftfulla åtgärder. I år är det 100 år sedan...

Vädret är en konkurrensfördel!

Knappast någon har kunnat förutspå den gröna industrirevolution som pågår i norra Sverige.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport