För nyhetsintresserade ägnas tidningarnas annonser ofta ett förstrött intresse. Men för ett par veckor sedan väckte en helsida från LTU, Luleå Tekniska Universitet, rejält intresse med den kaxiga rubriken ”Norra Sverige bäst i världen på basindustrins klimatomställning”.
I annonstexten berättas om universitetets satsning kallad ”SUN – Naturresurser för en hållbar samhällsomvandling”.
Längre ner i texten säger man det rakt ut: ”Sveriges viktiga basnäringar, malm, trä och vattenkraft som finns i norra Sverige, är en förutsättning för att lyckas med klimatomställningen. … För att nå klimatmålen och klara omställningen av basindustrin måste vi använda mer av våra naturresurser skog, malm och vatten”. Det vill säga samma budskap som författaren och miljödebattören Stefan Edman förfäktar men som inte gillas av stora delar av miljörörelsen som tvärtom vill begränsa användning av skog, malm och vatten.
Det gäller inte minst utvinning av metaller där LTU pekar på behovet av tellur, nickel, kobolt och litium till solceller, elbilar och batteritillverkning och neodym för att tillverka kraftfulla magneter till generatorer i våra vindkraftverk. Detta menar man kan göras i norra Sverige med större miljöhänsyn än någon annanstans och därmed göra vår landsända till en demoanläggning för hela världen.
Det är intressant att utvinning och förädling av råvaror, som länge betraktats som lite passé, nu hamnat i utvecklingens framkant med stort behov av forskning, utveckling och utbildning av kvalificerad arbetskraft. Något som gör det nödvändigt med befolkningsökning i norra Sverige.
Budskapet från LTU visar hur viktigt det har varit att bygga upp högskolor runt om i landet. Hade något annat universitet tagit på sig rollen att profilera sig på ”naturresurser för hållbar samhällsomvandling”? Knappast! Samtidigt är det en ödets ironi att den investeringsboom som nu pågår i norra Sverige delvis är en följd av statens försummelser när det gäller utbyggnad av elnätet. Hade det funnits tillräcklig överföringskapacitet hade nog Northvolts batterifabrik hamnat i Västerås.
Budskapet från LTU går också stick i stäv med förslagen i den utredning om förstärkt äganderätt inom skogsbruket som är en följd av januariavtalet. Medan LTU säger att vi måste använda mer av våra naturresurser för att klara klimatomställningen vill utredningen, på tvärs mot sitt uppdrag, lägga en död hand över 525 000 ha skog i Norrlands inland. Den koloniala synen på Norra Sverige visar ännu en gång upp sitt fula tryne. En riksdagsmajoritet måste nu se till att det förslaget förpassas dit det hör hemma – i papperskorgen.
Det känns betryggande med ett universitet som så tydligt vågar stå upp för vetenskap och helhetssyn och inte anpassar sitt budskap till det som för dagen anses politiskt korrekt. Ljuset kommer från norr!