Lördag 19 september 2020

Nordsverige

Gårdsförsäljning, ja tack!

Ledare · Published jul 16, 2020 at 06:00

Tiden är kommen, humlen är mogen, jästen har jäst, ja kalla det vad ni vill men nu är det på tiden att gårdsförsäljning tillåts i Sverige. Frågan har varit uppe till diskussion i decennier men kommer inte framåt. Nyligen lämnade Kristina Eriksson (C) in en motion till Regionfullmäktige i Västernorrland om att länet ska bli en försöksregion när det gäller gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Regionen ska i sådana fall ansöka om detta hos regeringen.

Besöksnäringen ökar starkt i vår region och under de senaste decennierna har det tack vare drivna entreprenörer vuxit fram riktiga pärlor inom besöksnäringen och dryckesframställningen så som High Coast Whiskey i Bjärtrå, Hernö Hantverksbryggeri i Härnösand, Bryggeriet Stenhammaren och Dykes Brewery i Sundsvall.

Det här är ingen folkhälsofråga oavsett vad en del moralister försöker påskina. Det här är en landsbygdsfråga och en företagarfråga. Att satsa på utveckling inom besöksnäringen och bland våra landsbygdsföretagare.

Dryckerna är varken billiga eller lättillgängliga utan det här handlar om service och ett mervärde till besökarna som på alla sätt borde anses vara en naturlig del i utvecklingen.

Att besöka exempelvis ett destilleri eller bryggeri, få rundvisning på anläggningen och äta en god middag är ett väldigt vanligt upplägg för många av dessa företagare.

Att man då som besökare inte ska kunna köpa med sig drycken hem, utan måste åka, kanske flera mil, till närmaste systembolag för att kunna köpa den dryck som förevisats på gården eller anläggningen och intagits vid middagen blir bara ologiskt.

Den statliga utredningen från 2010 menar för övrigt att gårdsförsäljning inte har några negativa konsekvenser för folkhälsan, i stället uttrycker utredningen att det skulle vara en möjlighet att stärka näringslivet och turismen.

Med detta sagt ser jag fram emot fler försöksregioner i Sverige vad gäller gårdsförsäljning och hoppas att denna fråga en gång för alla kan avgöras till det positiva för våra driftiga landsbygdsföretag och besöksnäringen i vårt avlånga land.

Det här är ingen folkhälsofråga oavsett vad en del moralister försöker påskina.

(V)i trycker på för välfärd i hela Övik

I förra hade vi i Vänsterpartiet haft glädjen att få presentera att det ska byggas 156 nya vård- och omsorgsplatser i kommunen. Detta tack vare en överenskommelse som vi gjort med...

Landsbygden först fossilfri

Landsbygden blir fossilfri före städer och större tätorter.

Gör Köpmanholmen till en turistort i Höga kusten

Turistnäringen i Höga kusten slår rekord år efter år. Antalet gästnätter har ökat med cirka 75 procent sedan 2010. Höga kusten lockar allt fler besökare. Under 2019 ökade antalet...

Det lokala ledarskapet vet bäst

Veckans besked är därför hoppingivande på flera plan, dels en hyllning till det lokala ledarskapet, att man från centralt håll förstår att det är lokalt som man bäst vet

Klimathotet på tas inte på allvar

Sverige är ett av de länder som tar lättast på klimathotet, enligt en studie från ett medieforskningsinstitut knutet till Oxford University. Bara hälften av de svenskar som svarat...

Sluta ge allmosor till blödande

Vi är inte mer beroende av staten än staten är beroende av oss och det är dags att ändra på system som bygger på allmosor och centraliserad makt.