Torsdag 29 juli 2021

Nordsverige

Fascinerande ”sakte-TV”

Ledare · Published apr 22, 2021 at 01:15

I söndags rullade årets upplaga av ”Den stora älgvandringen” igång i SVT. Dels som dygnetruntsändning via webben på SVT Play, dels som ”dag-TV” på bland annat Kunskapskanalen. Timme efter timme med smäktande naturbilder från Kullberg i gränslandet där Ångermanland, Lappland och Västerbotten möts.

För några år sedan hörde jag talas om norska NRK och deras satsning på ”sakte-TV”. I konceptet ”sakte-TV” hade NRK bland annat visat timme efter timme av okommenterad tågfärd längs Bergenbanan, båt längs Hurtigrutten och ”stickningsnatt”.

När så SVT skulle försvenska konceptet och göra ”slow-TV” med sändning från Kullberg utanför Junsele och försöka filma älgar i direktsändning som man hoppades skulle simma över Ångermanälven var jag… ja, skeptisk.

Men nyfikenheten tog överhand och jag kollade lite grand på de första sändningsdagarna och blev fast.

Jag var långt ifrån ensam. ”Den stora älgvandringen” slog tittarrekord på SVT Play, en facebookgrupp bildades av fans till ”älgvandringen” som snabbt fick tusentals följare och produktionen fick TV-priset Kristallen som årets förnyare.

När ”Den stora älgvandringen” var tillbaka förra våren var det extra betydelsefullt som dagligt sällskap för många som satt hemma isolerade i ”Coronakarantän” och nya tittarrekord slogs igen.

Nu är det alltså tredje gången gillt när vi under några vårveckor dygnet runt kan följa hur vårvinter går över i vår med vandrande älgar, simmande bävrar, dykande änder och kanske lite orrspel som bonus.

I ett samhälle där allt snurrar snabbare och snabbare är det egentligen en naturlig rekyl att vi åter samlas runt teven som lägereld och tittar på några tallar som vajar i vinden på en tallmo och väntar på att det kanske ska komma en älg eller två.

Vi svenskar är ett naturälskande folk. Tack vare allemansrätten har vi möjlighet att obegränsat ströva i naturen, njuta av skogen och andas frisk luft.

Pandemirestriktionerna har dessutom medfört att alltfler upptäcker allt som kan upplevas i närmiljön. Att vi då tjusas av att ha en webbsändning på datorn på i bakgrunden för att kanske få syn på en simmande älg är därför egentligen fullt naturligt.

Allt detta tack vare den av många bespottade ”statstelevisionen”. Det är till just sån’t här vi ska ha Public Service! Inte diverse ”lekprogram” som vilken dussinkanal som helst kan producera…

Pandemirestriktionerna har dessutom medfört att allt fler upptäcker allt som kan upplevas i närmiljön.

”Hörbarhet nolla” från regionens ledande politiker

Det höjs röster och det skriks högt ute i verksamheten men den styrande majoriteten tycks ha stängt av ljudet och till svar får den som skriker endast svaret - ”hörbarhet nolla”. 

Bland myror och elefanter i Sollefteå

Flest samlade röster vinner, det är ju det som är en majoritet. Oavsett om fem myror är fler än fyra elefanter.

Vi är stolta över våra bönder - köp svensk mat

Svensk djurhållning använder minst antibiotika i EU. Inte minst i ljuset av den nu falnande pandemin är detta något väldigt viktigt och en anledning att välja svenskt kött för...

Tillsätt en landsbygdsminister!

Nej, hördu Stefan Löfven. Tänk om, tänk rätt. Landsbygdsfrågorna är så pass viktiga att landsbygden behöver en egen minister!

Låt fler ta del av stränderna och företagen blomstra

Att gräva där man står är ett uttryck som handlar det om att göra det bästa av det man redan har, hitta nya affärsmöjligheter i det befintliga och kanske förädla något som man...

Demokrati betyder folkstyre

Vi måste ta oss en allvarlig funderare över hur vårt land ska styras.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport