Onsdag 2 december 2020

Nordsverige

Dags att köpa ”härproducerat”

Ledare · Published jul 30, 2020 at 06:15

I dessa Coronatider pratas det om vår bristande beredskap och sårbarhet när det gäller livsnödvändiga varor.

Gott så, men när vardagslunken så småningom kommer (för det gör den, jag lovar) är det upp till bevis om vi, du och jag, drar några konsekvenser i vår egen handel och vandel.

Vill vi att det ska finnas svenska livsmedel i kristider när det inte går att importera så gäller det att vi handlar svenska livsmedel även till vardags.

Svårare än så är det faktiskt inte.

Därför är det dags att slå ett slag för ”härproducerat”!

Vi har ju nyss firat midsommar med SVENSKA jordgubbar, SVENSK färskpotatis och SVENSK sill. För när det är fest då är det SVENSKA råvaror som vi vill ha på bordet.

Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest. Vi måste helt enkelt bli bättre på att köpa "härproducerade" livsmedel även till vardags.

Och här måste handlarna och kunderna gå hand i hand.

Handlarna måste göra det lätt att hitta ”härproducerat” i butiken – och kunderna måste göra medvetna köpval.

Här är ett exempel på somrig middagsmat med råvaror som är 100 procent ”härproducerade” av mathantverkare inom utgivningsområdet för Nord-Sverige, Västerbottningen, Västerbottens Mellanbygd och Lokaltidningen.

Ugnsbakad lax med färskpotatis:

Laxen fångad i Ångermanälven nedströms Sollefteå, färskpotatisen från Gafsele utanför Åsele, dill och gräslök från Hällnäs utanför Vindeln, ost från Burträsk utanför Skellefteå, mjölk, smör och crème fraiche från Umeå, bröd från Bredbyn utanför Örnsköldsvik och tomater från Kvarnå utanför Junsele.

Efterrätten blir naturligtvis lokalt ”härproducerad” den också med jordgubbar från Åsmon utanför Näsåker, glass från Myckelgensjö utanför Örnsköldsvik och vispgrädde från Umeå.


Som sagt: Svårare än så är det inte.

Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest.

Den bästa julklappen kan vara en minut av din tid

Julen står för dörren och många undrar hur julfirandet ska se ut. Coronapandemin drar fram genom landet med en skrämmande kraft. Det vi för bara ett par månader sedan inte trodde...

Hylla de gröna näringarna

Den gröna näringen är stor i norra Sverige och vi har oerhört mycket att vara stolta över.

Här avslöjas dubbelmoralen hos ledande politiker i länet

Vi i Sjukvårdspartiet fick besk kritik av företrädare för den politiska majoriteten i Region Västernorrland när vi i september förra året ”glatt släppt in två avhoppade...

Ta ungdomars oro på allvar

I takt med en alltmer oroande utveckling läggs mer och mer ansvar på den unga att själv lösa problemen.

Kommunerna måste köpa mer från lokala företag

Det finns en bild att de flesta kommuner är väldigt små. Det är inte sant. Som arbetsgivare är de jättar, särskilt om man jämför med storleken på andra aktörer. Här i Ångermanland...

Enad front vinner tillit och tro

Att som medborgare och företagare se kommunledningen i enad front ökar den gemensamma självkänslan.
Redaktionen har ordet
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport