Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Coronan får oss att omvärdera

Ledare · Published maj 20, 2020 at 01:15

Corona gör ingen skillnad. Den drabbar lika och påverkar alla mer eller mindre. Det är länge sen en kris slog till så demokratiskt helt oberoende av samhällsklasser och kön. Jo, det finns de som tillhör riskgrupper och det slår hårdare mot äldre, vilket är mycket tråkigt. Men när det gäller vilken utbildning, eller vilket yrke man valt är det lika. Så också oberoende av vilket kön man identifierar sig med.

Jag tillhör de som tycker att alla jobb är viktiga och att alla människor är lika mycket värda. Därför stör jag mig på att yrken i välfärden nedvärderas jämfört med de som jobbar med ekonomi eller teknik. För att inte säga börsnoterade bolag i jämförelse med den som sliter med sin egen försörjning och att försörja några fler i ett av alla småföretag som håller upp Sverige.

Nu när pandemin tagit ett grepp på vår tillvaro ser man en viss förskjutning när det gäller hur olika yrken värderas till förmån för de som nedvärderats onödigt mycket. För handen på hjärtat. Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet. Det är heller inte de som valt en väg som genererar högst lön och saftigast pensionspoäng. Nej, det är de som jobbar inom vården och de som ställer om sina företag till rådande läge. Antingen med nya tjänster eller produkter som krävs på grund av Corona.

Alla vi som värnar ett mer jämlikt samhälle kan känna hopp om en förändring som är helt rätt i tiden och då syftar jag inte bara på coronakrisen. Det är hög tid att höja såväl löner som status för yrken inom vård och omsorg vilket traditionellt valts av kvinnor och är en anledning till att yrket värderas lägre än branscher som traditionellt valts och väljs av män. Med anledning av att vi lever längre behövs fler i vården och med anledning av att svensk sjukvård centraliserat bort tryggheten för oss som bor utanför storstäderna behövs en bredare satsning som anpassas efter de samhällsutmaningar vi står inför.

”Ska du bli en så`n där rödvinspsykolog med palestinasjal och ludden?” Uttryckte en kollega på min dåvarande arbetsplats när jag berättade att jag tagit mig in på socionomutbildningen. Detta var 1990 men jag minns det som igår. Jag tyckte nämligen det var ett riktigt roligt uttalande, eftersom det sades med humor och värme, och att jag faktiskt alltid varit lite av en bohem. Däremot har jag vid andra tillfällen känt hur yrket socionom nedvärderats helt felaktigt och jag är säker på att vi behöver satsa på fler socionomer både i behandlingsarbete men också i att förstå hur samhällsförändringar påverkar såväl individ som samhällen.

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

(C) Historisk skattesänkning för landsbygdsbor

När landsbygden mår bra mår hela Sverige bra, men delar av landsbygden står inför svåra utmaningar. Långa avstånd, unga vuxna som flyttar till städerna och en stor andel äldre...

Decentralismen är segrare

Att sprida sina enheter, på fler orter, helt åtskilda arbetsgrupper och med mindre enheter till följd visar sig vara ett både lyckat och klokt val.

Norden måste samla sig och stärka samarbetet

Efter andra världskriget öppnades gränserna mellan de nordiska länderna. För snart 70 år sedan konkretiserades samarbetet med såväl passunion som gemensam arbetsmarknad. Nordiska...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Så mycket bättre...

Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.