Måndag 19 augusti 2019

Nordsverige

Vinnas Titania finalklar trots märklig tungskada

När skötaren skulle sätta på huvudlaget på Kramforsuppfödda tvåårsstoet Vinnas Titania ryckte hon till med huvudet. Samtidigt märkte han att något föll till golvet från hennes huvud. Skötaren trodde att det var en av örontussarna. Men när han tittade efter fick han en chock. På golvet låg en decimeterlång bit av hästtungan! Tränaren Eric Martinsson vid Axevalla-travet – det är där den andelsägda hästen finns – blev lika chockad han.
– En helt osannolik syn, säger han.

DANNERO · Published aug 3, 2019 at 06:15

Det blev ilfärd till djursjukhuset. Veterinärerna hade olika syn på saken.

En del ville avliva hästen direkt, andra hade annan uppfattning. Det slutade med att man beslöt se tiden an.

Efter tre dagars observation kunde Vinnas Titania skrivas ut. Inga operativa ingrepp hade gjorts, för hästen åt och drack helt normalt och hade inte tappat i vikt.

De närmaste månaderna gick hon upp 50 kilo trots att så stor del av tungan saknades. Inte heller på tävlingsbanan märks något.

Man tog det försiktigt med träningen i början. Vid tävling används ett mjukt, skumgummiklätt bett.

Vad som gjort att en så stor bit av tungan lossnat är ett mysterium. Biten såg helt intakt ut. Endast några små blodstänk hittades. Spekulationerna har varit åtskilliga, men frågetecknen kvarstår.

Teorierna om vad som hänt har varit många, säger tränaren Eric Martinsson på Axevalla.

– Hade tungan fastnat i något, var orsaken sår eller hade något strypt blodtilIförseln? Ja, spekulationer har det varit, men någon förklaring har vi inte fått.

Inte heller har skadan märkts på tävlingsbanan. Hon har gjort sex starter och vid segern i Romme 27 mars travade hon på tiden 29,7 och blev snabbaste treårsstoet i Sverige dittills under året.

Den 28 juli gästade mirakelhästen Dannero och tog en hedrande andraplats i försöket till Kriteriestoet vars final går den 11 augusti.

Tillresta andelsägare från Skara med omnejd hoppade jämfota av förtjusning. I finalen är förstapriset inte mindre än 350 000 kronor.

Vinnas Titania kommer för övrigt från en gård ett par stenkast från Dannero. Där föddes hon upp av Anders Sjödin och Eva Mähler, som sedan sålde henne till Skara där hon blev andelshäst.

Uppfödarna äger fortfarande 20 procent i Vinnas Titania och hade förstås en trevlig stund när hon tog sig till final på Dannero.

Kallblodsklassikern

  • Det handlar om stora pengar vid Kallblodsklassikern på Dannero den 1 augusti. Förutom Kriteriestoet, som Vinnas Titania, efter en fin insats kvalificerade sig till, körs också Kallblodskriteriet för 3-åriga hingstar. Där är förstapriset inte mindre än 700  000 kronor medan stona får nöja sig med 350  000 kronor.

Oseriösa sotarföretag luras med avskaffad lag

Örnsköldsvik Sotningsdistriktet i Umeå har tidigare gått ut med en varning för oseriösa sotare och nu varnar även Sundsvall. Örnsköldsvik har tidigare haft samma problem.

Sommarsalongen hos Kethy Bjesse i Åsäng

NORDINGRÅ En härlig blandning av olika tekniker uppvisas under den pågående sommarsalongen på Millennium Art Galleri i Åsäng. Det är en samlingsutställning med sju medlemmar från...

Skogsdag drog besökare

JUNSELE En framgångsrik och mycket populär dag. Så kan skogsdagen i lördags på Junsele djurpark beskrivas med sina omkring 3 000 besökare.

Ekologiskt jordbruk ökar

LÄNET Den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Västernorrland har ökat med över 70 procent de senaste tio åren. – Nästa steg är att titta på hur vi kan utveckla för fortsatt...