Fredag 15 november 2019

Nordsverige

Verktyg för en kvarts miljon stals i Kramfors

Verktyg värda 250 000 kronor har stulits från Kramfors kommun. Det handlar om motorsågar och röjsågar som försvann under helgen från arbetsmarknadens förråd vid Folkets park.
– Det är inte första gången det har varit inbrott. Man blir less och det tar energi från det vi egentligen ska göra, säger arbetshandledaren Göran Hägglund.

KRAMFORS · Published okt 29, 2019 at 08:00

Verktygen används av Ris till flis-gruppen på Kramfors kommun. Det är en arbetsgrupp som gör röjuppdrag på kommunens skogs- och parkområden. Ett arbete som nu kommer att stå stilla.

– Jag känner ilska och uppgivenhet, så onödigt alltihop, suckar Stefan Ringborg som ingår in arbetsgruppen.

Inbrottet upptäcktes halvåtta på måndag morgon. Någon eller några personer har forcerat ett par ståldörrar för att ta sig in i källarförrådet. Inbrottstjuvarna har sannolikt använt kofot eller liknande för att bryta upp dörrarna.

Totalt rör det sig om 13 röjsågar med lika många röjkitt samt 10 motorsågar av märket Stihl. Ett par av dem var splitt nya och oanvända. Samtliga verktyg var välservade och i gott skick.

Dörren till källaren saknade larm och väl inne har tjuvarna kunnat jobba ostört. Sopkärlen var uttömda på golvet och har förmodligen använts för att smidigt kunna bära ut grejorna.

– Jag har tjatat om ett skalskydd med riktiga säkerhetsdörrar och säkerhetslarm och helst kameror. Processen är i gång men det sitter som vanligt i pengar, säger Göran Hägglund.

Kuppen drabbar verksamheten på flera sätt. Utbildningar bromsas när några som skulle ta motorsågskörkort kan inte göra detta och siktröjningar får vänta till våren.

– Hela Kramfors kommun drabbas när verksamheten försämras. Går det inte att röja blir det igenväxt på turistplatser och promenadstigar där kommunen har sin mark, exemplifierar Göran Hägglund missmodigt.

Polisen har varit på brottsplatsen och säkrat vissa fingeravtryck. Sedan återstår det att se om proven matchar med en person i registret. Förhoppningen är att delar av stöldgodset ska dyka upp.

Skulle någon bli erbjuden en såg till ett pris som verkar ovanligt bra kan man kontakta polisen.

Ännu finns ingen misstänkt men Göran Hägglund har sina aningar. Arbetsgruppen är en introduktion till vanligt jobb.

– Det är ruljangs på folk och en del går här ifrån på rätt sätt, andra inte.

Rent krasst har de haft tur tidsmässigt sett eftersom vintern är i antågande. När man inte kan röja sly eller fälla träd bidrar gruppen till framkomlighet genom snöskottning och sandning.

Känner ilska och uppgivenhet

Ej ordförande men sitter kvar

KRAMFORS Hans Hedlund har valt att avgå som kyrkorådets ordförande i Kramfors pastorat. Nu visar det sig att han, trots att hans begäran om entledigande godkänts vid...

Ekonomin är ett stort problem i pastoratet

KRAMFORS Alla är ense om att det stora underskottet i Kramfors pastorat måste ner och det snabbt. Meningarna går dock isär hur det ska ske. Det framgick tydligt vid...

Allmännyttan sponsrar stort

ÅNGERMANLAND Hur mycket pengar som de kommunala bolagen lägger på sponsring skiljer sig rejält från kommun till kommun. I Ångermanland rör det sig om ett hopp från 22 kronor per...