Torsdag 28 maj 2020

Nordsverige

Verktyg för en kvarts miljon stals i Kramfors

Verktyg värda 250 000 kronor har stulits från Kramfors kommun. Det handlar om motorsågar och röjsågar som försvann under helgen från arbetsmarknadens förråd vid Folkets park.
– Det är inte första gången det har varit inbrott. Man blir less och det tar energi från det vi egentligen ska göra, säger arbetshandledaren Göran Hägglund.

KRAMFORS · Published okt 29, 2019 at 08:00

Verktygen används av Ris till flis-gruppen på Kramfors kommun. Det är en arbetsgrupp som gör röjuppdrag på kommunens skogs- och parkområden. Ett arbete som nu kommer att stå stilla.

– Jag känner ilska och uppgivenhet, så onödigt alltihop, suckar Stefan Ringborg som ingår in arbetsgruppen.

Inbrottet upptäcktes halvåtta på måndag morgon. Någon eller några personer har forcerat ett par ståldörrar för att ta sig in i källarförrådet. Inbrottstjuvarna har sannolikt använt kofot eller liknande för att bryta upp dörrarna.

Totalt rör det sig om 13 röjsågar med lika många röjkitt samt 10 motorsågar av märket Stihl. Ett par av dem var splitt nya och oanvända. Samtliga verktyg var välservade och i gott skick.

Dörren till källaren saknade larm och väl inne har tjuvarna kunnat jobba ostört. Sopkärlen var uttömda på golvet och har förmodligen använts för att smidigt kunna bära ut grejorna.

– Jag har tjatat om ett skalskydd med riktiga säkerhetsdörrar och säkerhetslarm och helst kameror. Processen är i gång men det sitter som vanligt i pengar, säger Göran Hägglund.

Kuppen drabbar verksamheten på flera sätt. Utbildningar bromsas när några som skulle ta motorsågskörkort kan inte göra detta och siktröjningar får vänta till våren.

– Hela Kramfors kommun drabbas när verksamheten försämras. Går det inte att röja blir det igenväxt på turistplatser och promenadstigar där kommunen har sin mark, exemplifierar Göran Hägglund missmodigt.

Polisen har varit på brottsplatsen och säkrat vissa fingeravtryck. Sedan återstår det att se om proven matchar med en person i registret. Förhoppningen är att delar av stöldgodset ska dyka upp.

Skulle någon bli erbjuden en såg till ett pris som verkar ovanligt bra kan man kontakta polisen.

Ännu finns ingen misstänkt men Göran Hägglund har sina aningar. Arbetsgruppen är en introduktion till vanligt jobb.

– Det är ruljangs på folk och en del går här ifrån på rätt sätt, andra inte.

Rent krasst har de haft tur tidsmässigt sett eftersom vintern är i antågande. När man inte kan röja sly eller fälla träd bidrar gruppen till framkomlighet genom snöskottning och sandning.

Känner ilska och uppgivenhet

Krambo efterskänker butikernas lokalhyra

KRAMFORS Utbrottet av covid-19 har slagit hårt mot flera svenska branscher. En stor kostnadspost är den hyra som många hyresgäster nu har svårt att betala. Därför efterskänker...

Skadegörelsen fortsätter i Kramfors

KRAMFORS Vågen av skadegörelse och busliv fortsätter i Kramfors. Senast i raden är Gallerian Christoffer där en ruta i entrédörren krossats. – Vi har inget att jobba vidare på...

Tufft läge för förening

RAMVIK Från att ha varit ett ställe med liv och rörelse är det nu tyst och stilla i Ramviks  anrika folkets hus. Ingen musik tonar ut på kvällarna och parkeringen ligger öde....

E.ON förstärker elnätet i Ullånger

ULLÅNGER E.ON Energidistribution har sedan flera år tillbaka investerat stort i hela Västernorrland för att förstärka elnätet och höja kapaciteten. I Ullånger avslutas i mitten...